Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Kijktip: The New York Times in strijdlustig Pyongyang

29 nov 2017
  •  
leestijd 1 minuten
nyt-korea
Vier journalisten van The New York Times reisden dit najaar af naar Noord-Korea. Vandaag, de dag waarop het regime zichzelf tot ‘volwaardige kernmacht’ kroonde na een geslaagde raketlancering (en Trump nieuwe sancties aankondigde), zette NYT de reportage online. En die is de moeite van het kijken meer dan waard.
De journalisten – onder constant toezicht van het ministerie van Buitenlandse Zaken – spreken tijdens hun bezoek onder meer een Noord-Koreaanse diplomaat (met een relatief gematigde amerikahaat). Hij stelt: “Deze Trump-figuur is een gek en een schreeuwerd.”
De inwoners van Pyongang lopen er welvarend bij in de reportage. (De journalisten kregen maar beperkte toegang, de binnenlanden bleven grotendeels buiten beeld.) Deze Noord-Koreanen dragen smartphones, bezoeken bierhallen, voedselkiosken en een kermis. Maar het vooruitzicht van een oorlog met de VS is overal, in de vorm van propagandaposters, demonstraties en staatstelevisie.