NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Pauw op Sint-Maarten

11 feb 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Jeroen op sint-maarten
In 'Pauw op Sint-Maarten', vanavond om 22.13 uur op NPO 1 (NOS), een uitgebreid verslag van het bezoek van Jeroen Pauw aan Sint-Maarten. Hij gaat langs bij bewoners die zijn getroffen door orkaan Irma, die op 6 september 2017 over het eiland raasde. Ook bekijkt hij projecten die met Nederlands geld worden gefinancierd en spreekt onder meer met premier Leona Marlin-Romeo van Sint-Maarten en met Frans Weekers, die namens Nederland de projecten beoordeelt.
Op 6 september 2017 vertellen bewoners, familieleden en hulpverleners aan tafel bij PAUW over de immense verwoestingen op het eiland nadat orkaan Irma eroverheen is getrokken. Ook belt Jeroen in deze uitzending met demissionair minister van Buitenlandse Zaken Ronald Plasterk en Ruud Nijbroek, die op Sint-Maarten woont.
In Nederland worden de weken na de ramp diverse acties opgezet om geld in te zamelen voor de wederopbouw. In 'Pauw op Sint-Maarten' onderzoekt Jeroen wat er tot nu toe is gebeurd met de 550 miljoen euro die de Nederlandse overheid beschikbaar stelde voor de wederopbouw en de bijna 20 miljoen euro die werd opgehaald met een landelijke inzamelingsactie van het Rode Kruis .
"Er zullen ook gebouwen zijn die er wel klaar voor zijn, maar dat is ook een beetje de ironie van het leven: het maakt niet uit waar je naartoe reist, het zijn altijd de zwakkeren die er nog niet klaar voor zijn" 
"Je ziet prachtige hotels, die bijna alweer helemaal klaar zijn om gasten te ontvangen. Je ziet dat heel veel mensen eigenhandig bezig zijn om er het mooiste van te maken en die daar al heel veel van gemaakt hebben," vertelt Jeroen.
"Je ziet ook, zeker als je de foto’s hebt gezien van anderhalf jaar geleden, dat er een ongelofelijke vooruitgang is geboekt op dit eiland. Dat er ontzettend veel is gebeurd. Maar je ziet ook dat er nog steeds mensen zijn nu, anderhalf jaar later, die in een huis op 9 of 10 vierkante meter met een lekkend dak elke dag met elkaar moeten zijn. Eten, slapen, douchen. Alles."
Over zes maanden begint het orkaanseizoen weer op Sint-Maarten. Volgens Jeroen zijn ze daar op het eiland nog niet klaar voor: “Ze zeggen dat ook allemaal zelf. Tuurlijk, er zullen ook gebouwen zijn die er wel klaar voor zijn, maar dat is ook een beetje de ironie van het leven: het maakt niet uit waar je naartoe reist, het zijn altijd de zwakkeren die er nog niet klaar voor zijn en dat is ook hier zo.”

Meer over:

, , , , ,