Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Orkaan Irma laat spoor van vernieling achter

6 sep 2017
  •  
leestijd 5 minuten
Sint Maarten
Orkaan Irma, een orkaan van de vijfde categorie  met windstoten tot 290 kilometer per uur,  raasde over Sint-Maarten en liet een enorme ravage achter. Ook Saba en Sint Eustatius zijn getroffen. Irma is een van de zwaarste orkanen ooit in de Atlantische Oceaan, en de zwaarste op de noordelijke Antillen. Het aantal doden op de Bovenwindse Eilanden is gestegen naar tien. Voor zover bekend zijn er nog geen dodelijke slachtoffers gevallen op Nederlandse eilanden.

23.10 uur

Woensdagavond bespraken we in onze uitzending de situatie op Sint-Maarten met bewoners, familieleden, hulpverleners en betrokkenen. Meteoroloog Reinier van den Berg vertelde all ins en outs over de orkaan en we belden   met demissionair minister van Binnenlandse Zaken   Ronald Plasterk  en met Ruud Nijbroek, die op Sint-Maarten woont.
#orkaanIrma Giro 5125 t.nv. Rode Kruis Den Haag! #Pauw pic.twitter.com/v4osBaqJ2g

18.00 uur

Het Amerikaanse National Hurricane Center heeft een nieuwe verwachting van het verloop van Irma afgegeven. Te zien is dat Puerto Rico over 2,5 uur (om 20.00 uur Nederlandse tijd) te maken krijgt met de Irma. Het duurt vervolgens ongeveer zes uur voordat de orkaan over het hele eiland is heen geraasd.
Alle tijden hieronder zijn 6 uur vroeger dan bij ons. Uiteindelijk is Irma pas tegen zondagochtend boven het vasteland van de Amerikaanse staat Florida.
voorspelling Amerikaans orkaancentrum
(Bron: National Hurricane Centre)

17.00

In de Verenigde Staten ligt het bedrijf Amazon onder vuur . Volgens inwoners van Florida drijft het bedrijf de prijs voor basisbehoeften als water omhoog.
. @amazon I'm in Tampa trying to buy water online because stores are out of water and this is crazy price gouging! #irma pic.twitter.com/k66exD4HfW
 Op Sint Maarten is de schade enorm. Zo is ook vliegveld Prinses Juliana zwaar geraakt.
2 / #Vliegveld 'Princess Juliana International Airport' op #SintMaarten is ook platgewaaid door #orkaan #Irma - #Philipsburg #SXM #Maho pic.twitter.com/IvOZh8qjN0

16.00

De stroom op Sint-Maarten is uitgevallen, wat communicatie onmogelijk maakt. De laatste beelden laten kale bomen, omgewaaide auto's en ontwortelde bomen zien. Weerdiensten waarschuwen voor vloedgolven en wateroverlast. Ooggetuigen vertellen verhalen van een onoverzichtelijke puinhoop. Hulpdiensten hebben een website voor overlevenden opgezet en er is al een speciale giro voor donaties: giro 5125.
#HURRICANE IRMA 06/09/17 #Marigot By Laurent Petit ce matin #StMartin # #SXM #IRMA pic.twitter.com/deDDVVu9iF

15.00

Langzaam begint de schade op Sint-Maarten zichtbaar te worden, maar het is nog te vroeg om het eindplaatje te schetsen. Irma raast verder richting de Maagdeneilanden en zal tegen het einde van de week Florida bereiken. De bewoners van Florida bereiden zich voor en slaan in groten getale rantsoenen in. Ook president Trump is op de hoogte dat er iets gebeurt.
Watching Hurricane closely. My team, which has done, and is doing, such a good job in Texas, is already in Florida. No rest for the weary!

14.30

Irma heeft enorme schade toegebracht en het eiland in een ravage heeft achtergelaten.   Straten zijn ondergelopen en huizen zijn vernield. Later in de middag zal Sint-Maarten nog met de orkaan te maken hebben. Het eiland bevindt zich rond half drie in het tweede deel van de orkaan, waarna de storm zal afnemen, omdat de orkaan zich van het eiland verwijdert.

14.00

Sint Eustatius heeft het ergste gehad, er is hevige wind gemeten maar niet zo hevig als op Sint-Maarten. Ook de regenval viel relatief gezien mee. De wind houdt nog even aan maar de aanwezige militairen beginnen daar aan hulpwerkzaamheden.
Eustatius in het oog. Nu snel op verzoek samen met politie evacueren gezin en twee bejaarden. Ook in shelter. @kon_marine @korpsmariniers pic.twitter.com/hXn5NnjgWq

13.45

De eerste helft van orkaan Irma heeft een complete ravage achtergelaten op Sint-Maarten. In onderstaande video is de rust te zien die bij het oog van de storm hoort, echter is ook de schade te zien die al is aangericht.
BREAKING NEWS: #Hurricane #Irma has
destroyed the Island of #SaintMartin . #Theworldface pic.twitter.com/CzivBZDoxX

13.30

Er zijn windvlagen met recordsnelheden van meer dan 300 km/uur gemeten en de eerste overstromingen zijn gemeld. De bewoners hebben toevlucht gezocht in schuilkelders, maar hoeveel mensen dat is gelukt is niet bekend. Irma zal uren boven Sint-Maarten blijven hangen, voordat de orkaan verder koerst richting de Dominicaanse Republiek. De Amerikaanse staat Florida ligt ook op de route.

13.15

Sint Maarten is door het eerste deel van orkaan Irma heen. Het oog passeerde rond één uur 's middags. Aan de rand van het oog van de storm waait het het hardst, deze video laat windvlagen zien van meer dan 290 km/uur.
WATCH: The eyewall of #Irma moves over Sint Maarten. This is what 180+ mph winds look like. (h/t PTZtv) pic.twitter.com/VwnanQgNfl
Sint Maarten in het oog van Irma, maar dan vanuit de ruimte. Een satellietfoto zoals je zelden ziet! #Irma #HurricaneIrma pic.twitter.com/at9PiTF4W9

12.45

De situatie op Sint-Maarten escaleert. Door het toenemende noodweer wordt contact met het eiland steeds lastiger. De webcam die nog een live verbinding onderhield heeft het ook begeven. Onderstaande video laat de laatste twaalf minuten zien, voordat de webcam kapotgaat.

12.00

Sint-Maarten wacht rond het middaguur in vrees af. De bewoners van het eiland hebben voorbereidingen getroffen om de schade zo veel mogelijk te bepreken. Het vliegveld is dicht, er zijn barricades van zand gemaakt, de boten zijn uit het water gehaald en men is de schuilkelders ingetrokken. Naar schatting zal Irma rond 14.00 (Nederlandse tijd) in volle kracht over het eiland trekken.

11.30

Eerder op de dag is de orkaan Irma aan land gekomen bij de Caribische eilanden. Op het eiland Barbuda heeft de orkaan een nog onduidelijke schade aangericht. Het eiland Sint-Maarten ligt precies op de voorspelde route van Irma en lijkt de volle laag te krijgen. Het noodweer is op Sint Maarten begonnen met hevige regenval. De andere bovenwindse eilanden, Saba en Sint Eustatius, liggen verder van het middelpunt van de storm af, het waait daar al flink met windstoten van rond de 120 km/uur. 

Of volg deze live feed CBSN:

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA