Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Khadija Arib fluit Kamerleden terug met een brief

23 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
arib-pauw
Het is de laatste tijd een rommeltje in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Dan komt FVD-voorman Thierry Baudet naar voren met niet één maar tien moties, dan weer krijgt Kamervoorzitter Khadija Arib een verwijt naar haar hoofd geslingerd door voormalig partijgenoot Tunahan Kuzu (DENK). De maat is vol, lijkt Kamervoorzitter te willen zeggen met een brief die ze dinsdag naar de Kamerleden stuurde.
Bovenstaand incident is een goed voorbeeld van een wanordelijke sfeer.
Arib verstuurde, namens het hele presidium, een brief, die ze als volgt opent:
"Geachte leden, 
Aan de start van een nieuwe kabinetsperiode hecht ik eraan om enkele spelregels en afspraken zoals die zijn vastgelegd in het Reglement van Orde – of die daaruit voortvloeien – (opnieuw) onder uw aandacht te brengen. Ik merk dat onze werkwijze bij een aantal Kamerleden soms vragen oproept. Met onderstaande informatie hoop ik die vragen weg te nemen."
Wie mondelinge vragen wil stellen, moet door een bepaalde selectie, schrijft Arib bij wijze van een geheugensteuntje:
"In het kort komt het erop neer dat de Voorzitter kijkt naar actualiteit, urgentie, gewicht en eventuele procedurele bezwaren."
En wie schriftelijke vragen wil stellen, doet er verstandig aan zich aan de volgende punten te houden:
"(...) het aantal vragen waar mogelijk te beperken, de vragen kort en bondig te houden en geen scheldwoorden of andere aanstootgevende termen te gebruiken."
En, voor ieder Kamerlid dat het blijft proberen:
"Kamerleden kunnen niet interrumperen bij de stemverklaring."
De volledige brief is hier te lezen bij BNR Nieuwsradio.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA