Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Joris van Poppel over 'de kasteelmoord': 'Hij toont het falen van justitie in België

4 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Joris van Poppel
Op 31 januari 2012 raakt de Vlaamse kasteelheer Stijn Saelens vermist. Een kogelhuls en een bloedspoor zijn alles wat zijn vrouw thuis aantreft. De Vlaamse media speculeren erop los. Twee weken later wordt het lichaam van de kasteelheer gevonden in een nabijgelegen bos. Het proces rondom de geruchtmakende ‘kasteelmoord’ nam maandag een onverwachte wending: de schoonvader van Saelens bekende dat hij de moord heeft besteld. We bespreken de zaak met België-correspondent Joris van Poppel en advocaat Sidney Smeets .
Waarom heeft de dader, dokter André Gyselbrecht, de sympathie van de bevolking, terwijl hij een huurmoordenaar opdracht gaf om zijn schoonzoon te vermoorden? Joris van Poppel legt uit: "Hij toont het falen van justitie aan in België. Heel veel Belgen herkennen zich daarin. Hij zegt: ik moest het recht wel in eigen hand nemen, want justitie faalde. Ik ben naar het gerecht gestapt om aan te geven dat mijn schoonzoon mijn kleinkinderen misbruikte, maar justitie deed niks. Die gingen zelfs niet langs bij Saelens, gingen hem zelfs niet ondervragen. Met dat verhaal wekt hij heel veel sympathie. Nog meer dan het slachtoffer, zijn schoonzoon."
Advocaat Smeets: over de incest is geen discussie, die staat vast. "Mijn cliënt is een Nederlandse verdachte die ervan beschuldigd wordt de tussenpersoon te zijn tussen de vriend van de dokter (meneer S.) en de mensen die daadwerkelijk de moord hebben gepleegd. De beschuldiging van justitie is dat tussen meneer S. en de twee moordenaars mijn cliënt zou hebben gezeten". Als een soort moordmakelaar? "Die term zou je kunnen gebruiken."