Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Joris Luyendijk luidt de Brexodus in

  •  
29-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
brexodus
Stel je er vooral geen expat-colonnes op Heathrow Airport bij voor, maar de graduele uittocht in Engeland is begonnen, schrijft journalist Joris Luyendijk vandaag in de Britse krant The Guardian. En hij moedigt zo'n Brexodus’  aan.
Luyendijk opent zijn scherpe analyse met een onderzoek van de internationale firma Deloitte, dat stelt dat bijna de helft van alle deskundige werkkrachten uit de EU het Verenigd Koninkrijk weleens zou kunnen verlaten, binnen nu en vijf jaar. Dat zou een enorme  brain drain  zijn voor het land. Luyendijk schrijft: "Dit mag dan een verrassing zijn voor veel Britten, maar niet voor de drie miljoen inwoners die zijn gekomen vanuit de Europese Unie. Sommigen van ons zijn al weg, anderen maken actief plannen."
Het land boet sinds de keuze voor een Brexit in aan aantrekkingskracht, schrijft Luyendijk. Voor inwoners uit EU-landen ziet een toekomst in Engeland er bovendien niet rooskleurig uit. Deze week kondigde Theresa May mild te zullen zijn voor de inwoners uit Duitsland, Frankrijk, Nederland en andere EU-landen, maar volgens Luyendijk is dat lastig, omdat May daarmee Europese migranten tot eersterangsburgers zou moeten maken, mogelijk met meer rechten dan de autochtone Brit.
Hij omschrijft de tweesprong waar EU-koppels in Engeland nu op staan: gaan we onze kinderen de Britse taal leren in de wetenschap dat we ooit dit land moeten verlaten? De vraag 'blijf ik, of verhuis ik?' is extra prangend voor inwoners van Oostenrijkse, Slowaakse, Estse, Litouwse en Nederlandse origine. Deze vijf EU-landen maken het moeilijk voor hun inwoners om er een tweede nationaliteit op na te houden.
Een Brexodus, dus. En Luyendijk moedigt 'Europese Britten' tussen de regels door aan om niet af te wachten, maar deel uit te maken van de voorhoede, vanuit een economisch motief:
"Indeed, once you realise, as an EU citizen, that there is going to be a Brexodus of fellow nationals back to your home country, it makes sense to get ahead of the herd and secure a job before the market is flooded by returning immigrants with your specific set of skills. This will also allow you to get the current exchange rate for your saved-up pounds rather than the one in a few years’ time, when the currency market has finally priced in the full extent of the economic damage caused by whatever shape Brexit ultimately takes."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.