Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Jetske (36) heeft Alzheimer-gen: ‘Alsof een guillotine dertig jaar van je leven af hakt’

  •  
13-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
372 keer bekeken
  •  
alzheimer
Voor onze uitzending moest Jetske van der Schaar het nog aan een aantal vrienden en vriendinnen vertellen: ze had zich drie jaar geleden laten testen op ‘het Alzheimer-gen’. Haar vader kende de uitslag al. Na zijn vrouw zal hij over vijftien jaar ook zijn dochter verliezen aan de ziekte.
Als meerdere familieleden lijden aan de ziekte van Alzheimer, ontstaat vaak de vrees dat er erfelijkheid in het spel is. Wie het ‘Alzheimer-gen’ draagt, heeft een kans van honderd procent om de ziekte te krijgen.
Jetske en Jeroen Burgering (52) lieten zich testen en bleken beiden het gen te dragen. Bij Jeroen is de ziekte al tot uiting gekomen. Zijn kortetermijngeheugen gaat achteruit, binnenkort zal hij moeten stoppen met werken: “Ik moet veel dingen onthouden. Dat gaat niet meer.” 
Bij Jetske zal de ziekte over vijftien jaar tot uiting komen, net als bij haar moeder, haar oma en haar opa. “Ik heb het van akelig dichtbij meegemaakt. Terwijl mijn vrienden jonge kinderen opvoeden, verzorgde ik mijn jonge moeder. Haar aankleden was al een hartverscheurende veldslag.” Sinds het nieuws, drie jaar geleden, is haar leven niet meer als voorheen: “Alsof er met een guillotine dertig jaar van je leven wordt afgehakt.”