NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

‘Je kunt sterk zijn in je opvattingen, maar je moet zacht zijn in je oordelen over anderen.’

12 jan 2018
  •  
leestijd 2 minuten
halsema
In een interview in de Volkskrant kreeg oud-GroenLinks politicus Femke Halsema een aantal keuzes voorgeschoteld. Een aantal uitspraken uit haar onderbouwing hebben we op een rijtje gezet.

Satire van Arjen Lubach of het touwtje van Jan Terlouw

Bij een keuze tussen twee opiniemakers, Arjen Lubach en Jan Terlouw, kiest Halsema voor de brutale en vrijzinnige toon van Lubach. Ze waardeert zijn kritische opvattingen, op zowel de politiek als de samenleving. Maar zegt ze, ‘kritisch wil niet zeggen nihilistisch. Hij is wel degelijk geëngageerd’. De nostalgie van Terlouw kan verbindend werken maar vertrouwen enkel door een touwtje uit de deur is een ideaal van de jaren ’50.

#MeToo en Zwarte piet

De discussie over Zwarte Piet en #MeToo zijn volgens Halsema op dezelfde manier overtrokken. Ze vindt dat de generalisaties de aandacht afleiden van de erge gevallen.  Ze vat ze samen in de volgende uitspraak: 'Als je alles racisme noemt, kun je de echte racisten niet meer vinden. En als je alles seksisme noemt, wordt het heel moeilijk om seksueel geweld te onderscheiden.’
Ook vindt ze dat de Verenigde Staten niet als voorbeeld mogen dienen voor discussies in Nederland. In de VS is #MeToo te puritanistisch, wat volgens Halsema niet wenselijk is. In de discussie over Zwarte Piet proberen de anti-racisme-activisten de VS als voorbeeld te gebruiken terwijl het daar over een samenleving gaat met een geschiedenis van systematische onderdrukking, wat niet het geval is in Nederland. In tegenstelling tot het racisme wat er wel degelijk is.

De zachte hand

‘Je kunt sterk zijn in je opvattingen, maar je moet zacht zijn in je oordelen over anderen.’ Ze doelt hier op de harde en kwetsende toon in het publieke debat. Een eerlijk gesprek hoeft niet grof te zijn. Ze pleit voor meer wellevendheid in het debat, iets wat door de anonimiteit van sociale media is verdwenen. Terwijl ook daar wederzijds respect niet moet worden vergeten, ook vanuit je eigen ‘bubble’.

Baudet en Wilders

‘Ik vind: als je een volksvertegenwoordiger bent, vertegenwoordig je altijd het héle volk, ook de mensen die een hekel aan je hebben.’ Dit is een uitspraak die Halsema deed toen ze moest kiezen tussen Thierry Baudet en Geert Wilders. Twee politici die hetzelfde verhaal vertellen met andere retoriek. Ze beschrijft het als misbruik van het mandaat dat ze hebben gekregen als volksvertegenwoordiger, omdat ze het volk, en minderheden in het bijzonder, kleineren. En of het nou door in de intellectuele taal van Baudet of met de straattaal van Wilders gebeurt, de machtsongelijkheid wordt miskend.
Lees het hele interview met Femke Halsema bij de Volkskrant.  
Lees hier meer nieuws bij Pauw

Meer over:

, ,