Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Japan legt Noord-Korea sancties op in navolging van de VS

28 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Fumio Kishida
Naast de Verenigde Staten gaat ook Japan sancties opleggen aan Noord-Korea als represaille voor het nucleaire programma van het regime. Dat heeft de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida vandaag gezegd. Dat nieuws kwam uren nadat de Amerikaanse senaat ook nieuwe sancties had aangekondigd tegen Pyongyang.
Volgens Amerikaanse media hebben de inlichtingendiensten informatie dat de Noord-Koreanen volgend jaar al in staat zullen zijn tot het inzetten van een nucleaire intercontinentale ballistische raket, beter bekend als een ICBM (Intercontinental Ballistic Missile). Dat is eerder dan aanvankelijk werd aangenomen.
Eerder riepen de Amerikanen al op tot sancties tegen Noord-Korea. Aan deze oproep wordt nu dus gehoor gegeven.
Volgens Kishida moest Japan nu deze stappen nemen, gezien de toenemende dreiging van de Noord-Koreaanse raketten en het feit dat er nog geen concrete maatregelen zijn genomen sinds er decennia geleden Japanners zijn ontvoerd door Noord-Koreaanse agenten. "Aangezien we geen betekenisvolle dialoog kunnen verwachten met ze, is het essentieel dat we de druk nu opvoeren", zei de Japanse minister daarover. Japan zal de geldkraan dichtdraaien. Ook twee Chinese handelsgroepen zullen worden getroffen. De Japanners hebben in aanloop naar hun besluit contact gehad met bondgenoten als de VS en Zuid-Korea, maar laten daar verder geen details over los.
De Amerikaanse senaat heeft op donderdag al met overweldigende meerderheid voor sancties gestemd ten aanzien van Noord-Korea, Iran en Rusland, waaronder het zoeken en straffen van buitenlandse banken die zaken doen met Noord-Korea. Het stalinistische regime wordt al sinds 2006 getroffen door sancties van de Verenigde Naties, vanwege hun nucleaire programma's en rakettesten. De Veiligheidsraad heeft de maatregelen nu opgeschroefd, in reactie op een reeks van vijf nucleaire- testen en een serie van raketlanceringen .
Lees hier alles over de spanningen met Noord-Korea en kijk de interviews terug met hoogleraar Korea Studies Remco Breuker.

Meer over:

, , , , , , , ,