Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Islamitische geleerden verwerpen de ‘hadj-selfie’

1 sep 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kaaba
Vanochtend begon de hadj, de islamitische pelgrimstocht naar de heilige stad Mekka in Saoedi-Arabië. Naar schatting zijn zo’n 1,8 miljoen moslims samengekomen in Mekka. Verdrukking ligt er ieder jaar op de loer. En autoriteiten en klerken waarschuwen de jongere pelgrim: neem geen selfie.
Duizenden pelgrims zullen vandaag in Mekka ritueel zeven rondes om de Kaäba lopen, een zwarte kubus die een centraal heiligdom binnen de islam vormt. Hierna vervolgen pelgrims hun tocht naar Mina, en plaats in de woestijn waar hen een gigantisch tentenkamp wacht. In 2015 vielen er in Mina door verdrukking naar schatting tweeduizend doden. Autoriteiten en klerken waarschuwen voor opstoppingen.
Pelgrims, en dan veelal jongeren, stoppen tijdens de hadj om een selfie met op de achtergrond de Kaäba te maken, voor op Snapchat, Facebook en Instagram. Tot ergernis van islamitische geleerden. Zij verwerpen deze vorm van ‘gepoch en ijdelheid’.