Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Irene (22): ''Beslissingen van de regionale politiek raken je meteen''

19 mrt 2019
  •  
leestijd 5 minuten
arnhem interviews
Op de laatste dag van de verkiezingscampagne reizen Pauw en Jinek naar Arnhem. Om precies te zijn naar het restaurant Stan & Co in Arnhem. Welke thema’s spelen er bij de mensen die dagelijks in deze populaire hotspot te vinden zijn? Wij vragen het jong en oud.
Door: Anoek Hofkens

Lars Henckens (17) uit Overloon

"Ik ben tevreden over hoe het in Nederland is geregeld, maar het openbaar vervoer kan beter. En dan bedoel ik specifiek de treinen van Arriva, want daar reis ik mee. Ik kom uit Overloon en loop nu stage hier bij Stan & Co in Arnhem voor mijn studie Horecaonderneming Management."
"En ik ben lang niet de enige die er last van heeft. Er zijn zoveel seinstoringen tussen Boxmeer en Nijmegen dat studenten keer op keer te laat op school komen. Arriva gaat er heel laks mee om, het gaat al minstens een jaar zo. Studenten missen hierdoor tentamens, dat vind ik echt niet kunnen. De jeugd moet gewoon kunnen studeren."
"Ik denk dat de politiek hier iets aan kan veranderen. Helaas kan ik mijn stem nog niet laten horen, want ik ben nog geen 18. Toch hoop ik dat ze zorgen dat de treinen vaker op tijd rijden."
Lars Arnhem
(Lars  © Anoek Hofkens)

Wily den Hartog (70) uit Arnhem

"Sinds de opening in 2015 kom ik hier bijna elke dag een pilsje drinken, ik woon hier om de hoek. ‘s Ochtends doe ik wat technische klusjes voor horecabedrijven, 's middags geniet ik van mijn pensioen. Ik ga woensdag stemmen omdat er van mij heel veel mag veranderen in Arnhem. We zeggen hier bijvoorbeeld: we hebben geen rondweg, maar een ‘rondjesweg’. De hele weg is eenrichtingsverkeer waardoor je de hele stad door moet als je je afslag hebt gemist. Ze (politici) willen allemaal het milieu verbeteren, maar met zulke rondjeswegen lukt dat natuurlijk niet."
"Ik mis het enthousiasme en de daadkracht"
Wily den Hartog
"Als ik naar heel Gelderland kijk, zou het goed zijn als er meer toezicht komt in de bossen. Mensen laten hun honden los, motorcrossers zoeven langs je heen, het toezicht is niets waard. Ze mogen alleen maar waarschuwingen geven. Er is al zo weinig bos over vanwege de aanleg van de A50. Laten we wat ervan over is dan niet verpesten."
"Ook op grotere schaal. We moeten veel meer gaan kijken naar het opwekken van energie op een andere manier. Als ik hier om me heen kijk, zie ik nergens zonnepanelen. Mensen die een woning huren, zoals ik, schieten er niets mee op om dat zelf te installeren. Mijn huurbaas moet dat doen, maar die doet het dan weer niet. Ik zie daarin een rol voor de overheid. Ze kunnen ook op het land neergezet worden."
"Ik mis het enthousiasme en de daadkracht in de politiek om iets aan het behoud van de natuur te doen. En dan heb ik het ook over dat koeien rustig in de wei moeten kunnen lopen, zonder de vervuiling van de stad in hun neus. Als het met de natuur niet goed gaat, gaat het uiteindelijk met ons ook niet goed."
Foto 2 Arnhem Willy
(Wily © Anoek Hofkens)

Bryan Saija (21) uit Arnhem

"Ik heb er wel wat over voorbij zien komen, maar ik ben niet echt bezig met de verkiezingen. Wat ik wel om me heen zie is enorme boomkap in Arnhem. De stad stond bekend als groene stad, maar nu wordt er aan alle kanten gekapt. Voor een parkeerplaats, voor bewoners die last hebben van mussen, noem maar op. De overheid heeft het uit handen gegeven en particuliere bedrijven maaien alles zomaar om. Dat vind ik heel lelijk."
"Een petitie tekenen kan gewoon vanuit huis"
Bryan Saija
"Een petitie tegen de boomkap haalt volgens mij meer uit dan een stem op een partij die zich hiervoor wil inzetten. Laatst was er een petitie en die heb ik ondertekend. Daarmee zijn een paar bomen gered. Zo snel gaat het nooit in de politiek. Daar duurt het altijd jaren voor ze ergens over uit zijn."
"Daarbij: als je op een partij stemt moet je het ook eens zijn met de rest van de standpunten. De stap om met je stempas naar het gemeentehuis te gaan, is voor veel jongeren een drempel. Een petitie ondertekenen kan gewoon vanuit huis. Natuurlijk, het is een kleine prijs voor de democratie, maar ik weet wel dat mijn vrienden het niet doen. Die denken allemaal een beetje van: één stem maakt niet meteen het verschil."
Bryan
(Bryan © Anoek Hofkens)

Joost Roeven (25) uit Arnhem

"Ik werk hier pas vier maanden als kok en het voelt nu al vertrouwd. Oorspronkelijk kom ik uit Venlo, maar ik woon nu alweer een jaar of vijf in Arnhem. Voor studie gekomen en blijven plakken. Natuur en milieu vind ik belangrijke thema’s, maar voor de Veluwe wordt volgens mij al goed gezorgd. Waar ik me vooral aan stoor is dat ouderen in de zorg worden behandeld als nummer."
"Mijn moeder werkte tot voor kort in een verzorgingstehuis dat werd gesloten omdat er te weinig werknemers waren om nog goede zorg te kunnen bieden. Het leverde onveilige situaties op. Mijn moeder deed nachtdiensten voor veertig man in haar eentje. Wat als ze was flauwgevallen? Maar het tehuis kon geen extra mensen vinden om het werk te doen. En nu moeten ouderen die er al tien jaar zaten ineens weg. En weer een stressvolle verhuizing mee maken. Dan denk ik echt: Waar zijn we nu mee bezig?"
"Er zijn meer mensen nodig om dit werk te doen. En die verandering moet vanuit de politiek komen, bedrijven denken alleen maar aan winst. De overheid moet goede zorg bieden voor de mensen die het land hebben opgebouwd, dat is het minste dat voor hen kunnen doen."
Foto 1 arnhem
(Joost © Anoek Hofkens)

Irene Blankesteijn (22) uit Arnhem

"Ik vind het belangrijk om mijn stemrecht te gebruiken, maar ik moet me er nog wel beter in verdiepen. Zomaar een partij kiezen, vind ik verkeerd. Als je je niet inleest, weet je ook niet of je écht achter een partij staat. Op dit moment neig ik naar de groene partijen. Ik woon tegenover het mooie Sonsbeekpark in Arnhem en die wil ik graag mooi houden."
"Ik moet wel zeggen dat ik meer kijk naar de landelijke verkiezingen dan de provinciale of de gemeentelijke. Wat eigenlijk zonde is, want de beslissingen van regionale politiek kunnen direct invloed hebben op je leven. De rondweg hier bijvoorbeeld. Die is heel onhandig aangelegd. Het zou beter zijn als dat niet meer eenrichtingsverkeer is. Ik heb eens de bioscoop gemist omdat ik niet oplette. Ik moest weer heel Arnhem rond voordat ik er weer af kon. Als Pauw & Jinek hier zijn dinsdagavond ben ik ook aan het werk en dan wil ik er wel zo’n beetje uit zijn op wie ik ga stemmen."
Irene Arnhem
(Irene © Anoek Hofkens)
Lees ook de verhalen van de mensen die we eerder spraken in Groningen en Brabant

Meer over:

, ,