Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

In Barcelona steekt ‘toerismefobie’ de kop op

1 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
barcelona
Eberhard van der Laan waarschuwde ervoor in Zomergasten: Amsterdam dreigt Londen achterna te gaan. In Londen, Venetië en Barcelona hebben hoge woningprijzen de inwoners verjaagd. Een belangrijke factor: massatoerisme. In Barcelona maakten toeristen donderdag kennis met toerismefobie.  
Mannen met zwarte mutsen brachten die dag een tourbus voor het stadion van FC Barcelona tot stilstand, sneden een band door en bespoten de voorruit met de leus: ’Toerisme doodt wijken’.
De belagers, die niemand verwondden en hun actie filmden, zijn verwant aan de Catalaanse onafhankelijkheidspartij. De daad was symbolisch, zeiden ze na afloop, maar niet eenmalig.

Venetië de Mar

In Barcelona worden dit jaar 9 miljoen toeristen verwacht. Een zondvloed, als je je realiseert dat de Catalaanse stad 1,6 miljoen inwoners huisvest.
Burgemeester Ada Colau zei na haar verkiezing in mei: “Als we niet willen eindigen als Venetië, moeten we een soort limiet instellen.” In Venetië strijden de 'restjes' lokale bevolking fel tegen het toerisme en de daarbijbehorende enorme cruiseschepen. Eva Jinek maakte voor Brandpunt een reportage over de Italiaanse stad.
De gemeente is ten strijde getrokken tegen illegale woningverhuur aan toeristen, een team van 40 inspecteurs speurt de stad af naar onder meer Airbnb-appartementen die niet aan de regels voldoen. In 2016 legde de gemeente Barcelona verhuurplatform Airbnb 600.000 euro boete op, omdat er reclame werd gemaakt voor woningen in Barcelona die zonder vergunning werden verhuurd. Huizenbezitters die hun woning illegaal verhuren riskeren boetes van maximaal 60.000 euro.

De smerigste stad van Europa

Vanaf oktober zullen Amsterdammers bij verhuur van hun woning melding maken bij de gemeente. Wie geen melding maakt, riskeert een boete van 20.000 euro. Naar schatting zouden er in 2016 770.000 reserveringen  op Amsterdamse Airbnb-adressen zijn gemaakt. 
In onze hoofdstad kunnen we vooralsnog niet spreken van aantoonbare toerismefobie of iets als ‘toerismeterrorisme’, al moet Amsterdam grofweg 17 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland per jaar verstouwen. De klachten worden er niet minder op.
Zo zet advocaat Oscar Hammerstein zich in tegen de vervuiling van ‘ de smerigste stad van Europa ’ en trad een gemeenteraadslid van de SP naar voren om de slotjeswildgroei rondom deze brug te voorkomen .

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA