Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Oud-presidenten leveren in ongebruikelijk statement kritiek op politiek Trump

19 okt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
bush obama
Het is niet gebruikelijk dat voormalig presidenten zich uitspreken oven hun opvolger. Toch hebben Barack Obama en zijn voorganger George W. Bush zich uitgelaten over de huidige politieke situatie in de Verenigde Staten en indirect ook over de huidige president, Donald Trump.  

Obama

Voor Barack Obama was het de eerste keer dat hij openlijk sprak op een politieke bijeenkomst, nadat hij negen maanden geleden het Witte Huis verliet. Hij liet de  mogelijkheid niet onbenut om impliciet het beleid van zijn opvolger te bekritiseren. Op bijeenkomsten voor de democratische kandidaten van de gouverneursverkiezingen in de staten New Jersey en Virginia riep hij de aanwezigen op om tegen de ‘angstpolitiek’ te stemmen. Ook haalde hij aan dat er vandaag de dag mensen zijn die provoceren, die scheidslijnen aanleggen en andersdenkenden demoniseren. Hij verwierp ook opruiend gedrag voor electoraal gewin.  

Bush

Obama’s voorganger was ook niet mild tegenover de huidige politiek. George W. Bush laat op politiek vlak weinig meer van zich horen, maar sprak 19 oktober in een speech over de Amerikaanse identiteit. Hij bepleitte dat iedereen die zich verbonden voelt met de normen en waarden van de VS, volledig Amerikaans is. Hier heeft geslacht, ras, seksuele voorkeur of religie niets mee van doen. Net als Obama sprak hij zich ook uit tegen de verdeeldheid tussen partijen en binnen de samenleving.
Een ander punt wat door Bush werd aangehaald was de schijnheiligheid van de huidige politici, die een vertekend beeld van de werkelijkheid oplevert. Hiermee doelt hij op de ‘alternative facts’ en ‘fake news’ van Trump, die de deur openzetten voor complottheorieën en verdraaiing van het nieuws.

Bevestigde keuze

Beide oud-presidenten hebben de naam van Donald Trump niet genoemd, toch was het duidelijk dat ze allebei zinspeelde op de tactieken, uitspraken en standpunten van de huidige president. Toch ziet CNN weinig gevolg van de kritiek. In een artikel  wordt beschreven dat aanhangers van Trump de kritiek als een zwaktebod van de ‘oude politiek’ zullen zien en zodoende in hun keuze voor de onconventionele president worden bevestigd. 

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA