Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

'Ik heb het niet gedaan'

29 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuut
Romano vd dussen
Wie de 2Doc 'Ik heb het niet gedaan' die maandagavond op NPO2 werd uitgezonden heeft gemist, doet er goed aan om hem hier terug te kijken. De documentaire van regisseur Elena Lindemans gaat over de Nederlander Romano van der Dussen, die 12,5 jaar lang opgesloten werd in een Spaanse gevangenis voor het verkrachten en aanranden van drie vrouwen in één nacht. Een misdaad die hij nooit heeft bekend en waarvan later uit DNA-onderzoek bleek dat hij het niet had gedaan.
Hoewel het gevonden DNA en de vingerafdrukken geen match waren met Romano, hebben rechterlijke dwalingen ertoe geleid dat hij tot 15,5 jaar is veroordeeld. Totdat de Britse serieverkrachter en moordenaar Mark Dixie wel een DNA-match bleek en in 2015 bekende de dader te zijn. Dat leidde uiteindelijk tot de vrijlating van Romano in februari 2016. Een paar maanden later zat hij bij PAUW aan tafel en deed hij zijn verhaal, samen met zijn vader Rob.
De documentaire 'Ik heb het niet gedaan' is een reconstructie van de gebeurtenissen, en laat ook zien hoe moeilijk het is om volledig gerehabiliteerd in een samenleving terug te keren. 
Sfeerbeeld BNNVARA programma's