Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Hongersnood neemt toe: vooral vrouwen de dupe

14 jul 2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
oxfam honger
Het door de Verenigde Naties gestelde doel om in 2030 honger de wereld uit geholpen te hebben komt meer en meer in gevaar. Het aantal mensen dat honger lijdt neemt sinds 2014 weer toe. In 2017 zou voldoende voedsel voor 821 miljoen mensen allesbehalve vanzelfsprekend zijn volgens een vandaag uitgekomen rapport van Oxfam Novib.  

Verenigde Naties

De Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, erkende in een vandaag verschenen rapport de toename van honger in de wereld. De FAO ziet het enorme probleem, maar is hoopvol als het gaat om het gestelde doel - in 2030 honger de wereld uit -  alsnog te behalen. ''H et beëindigen van honger en alle vormen van ondervoeding tegen 2030 is een onmetelijke uitdaging, maar m et politieke betrokkenheid, krachtige acties en de juiste investeringen, is 'nul-honger' nog steeds haalbaar.'' 

Crisis

Sinds de voedselprijzencrisis van 2007 en 2008 zou maar weinig verbeterd zijn volgens Oxfam Novib. ''Door liberalisering van de handel in landbouwproducten, de concentratie van het voedselproductie- en bewerking, piekende olieprijzen, groei biobrandstoffen, voedselspeculatie en klimaatverandering ontstond een ‘perfecte storm’ van problemen die leidde tot honger en een groei van armoede.’’ De oorzaken zijn amper aangepakt volgens de organisatie waardoor honger in de wereld ook nu alleen maar toeneemt. 

Vooral vrouwen slachtoffer

Meer dan tien jaar na de voedselcrisis wordt het hongerprobleem dus alleen maar groter en vooral vrouwen zijn het slachtoffer. Dat komt volgens de ontwikkelingsorganisatie omdat toegezegde maatregelen en investeringen om kleinschalige vrouwelijke boeren te ondersteunen uitblijven. Vrouwen vormen de helft van de boeren in armere landen. ''Ze worden achtergesteld doordat ze bijvoorbeeld geen recht op land hebben en geen toegang krijgen tot de voedselmarkt’’, aldus Oxfam Novib. 

Een andere reden waardoor het hongerprobleem vooral vrouwen treft is volgens de ontwikkelingsorganisatie omdat in Afrikaanse landen: ''vrouwen in gezinnen doorgaans als laatste eten, het minste en het minst gezonde voedsel.’’

Foto: Oxfam Novib
honger

© Foto: Oxfam Novib

Politiek

Beloftes voor veranderingen van regeringen van zowel arme- als rijke landen hebben weinig opgeleverd volgens de ontwikkelingsorganisatie. ''Door decennia van slechte besluitvorming hebben grote bedrijven onze voedsel- en landbouwsystemen overgenomen. Een duurzame voedselvoorziening en een fatsoenlijk inkomen voor boeren komen op een armzalige tweede plaats, na winst voor aandeelhouders.” 

Geweld

In 2009 waren twintig Afrikaanse landen afhankelijk van voedselhulp, vorig jaar waren dat 31 landen. Klimaatverandering en economische instabiliteit zijn niet de enige grote oorzaken van deze toename: gewelddadige conflicten in landen zoals Jemen dragen ook bij hieraan.


Foto: Oxfam Novib
honger 2

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA