Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

‘Homoconcentratiekampen’ verrijzen uit bloedstollende verhalen uit Tsjetsjenië

3 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
homo
Er zijn in Tsjetsjenië geen homo’s, dan kunnen we ze toch ook niet oppakken? Met die redenering deden Tsjetsjeense autoriteiten de beschuldigingen van de hand dat er systematisch homo’s werden opgepakt, vernederd en gemarteld. Uit gesprekken met de gemartelden rijst nu een bloedstollend verhaal.
Op één april schreef de Russische krant Novaja Gazeta dat er circa honderd homoseksuelen waren gestopt in ‘homoconcentratiekampen’ in de Russische republiek Tsjetsjenië, waarvan één in een voormalig militair complex in de stad Argun.  
De humanitaire organisatie Human Rights Watch schreef in navolging op die berichtgeving: “Sommige mannen zijn verdwenen, anderen kwamen door het geweld nog slechts half levend terug bij hun familie. Tenminste drie mannen zijn overleden sinds deze brute campagne begon.”
Toen de Amerikaanse nieuwssite VICE met draaiende camera’s een kijkje mocht nemen in dit complex, was er geen spoor te bekennen van de gruwelen die de Russische krant en Human Rights Watch beschreven.  
Ayub Kataev, de opzichter van de gevangenis en hoofd van het ministerie van Interne Zaken voor Argun, ontkende in alle toonaarden: “Mijn officieren willen zulke mensen niet eens aanraken, laat staan slaan of martelen.” Getuigen wezen Kataev echter aan als een van de beulen.  
De jonge homoseksueel die VICE sprak — gevlucht naar Moskou, zoals velen — vertelde anoniem zijn verhaal. Uitkomen voor je homoseksualiteit, zo legt hij uit, is het tekenen van je doodvonnis in het overwegend islamitische Tsjetsjenië, waar homohaat diep geworteld is. De oom van deze anonieme Tjsetsjeen bracht hem eigenhandig naar de politie, schoor hem kaal en vernederde hem. 
Een gruwelijker verhaal werd zondag gebracht door de NOS, die twee jongens sprak die zijn gemarteld in de Russische deelrepubliek. Ze zijn geslagen met houten voorwerpen en anderen werden geëlektrocuteerd. “De hele tijd zeiden ze dat ze ons niet zouden laten leven, omdat ze geen ooggetuigen wilden. Ze pushen je zo ver dat je zelfmoord zou willen plegen in de cel.”  
Volgens VICE wordt de onvindbaarheid van ander bewijs toegeschreven aan druk uit Moskou. Door internationale media-aandacht zou het Kremlin de ‘zuivering’ een halt hebben toegeroepen.
Internationale sancties en groot onderzoek zijn vooralsnog uitgebleven.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA