Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Hoe ‘poor man’s wine’ prosecco deze Italiaanse regio ontwricht

28 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
prosecco-uitgelicht
Prosecco, de zomerse bubbelwijn uit Italië, is populairder dan ooit tevoren. Britten, Amerikanen en Nederlanders drinken er sloten van – tot overmaat van ramp.
Zaterdag zag het zwart van de mensen in Londen, waar supermarktketen Lidl een monsteractie begon. Omstanders omschreven de wachtrijen als ‘ gekte ’. Voor 20 pond verkocht de grootgrutter dit weekend een doos van zes flessen Allini-prosseco (3,33 pond per fles).
Het Verenigd Koninrijk is de grootste afnemer van prosecco. In 2016 vulden Italiaanse proseccoboeren meer dan een half miljard flessen. Driekwart daarvan werd opgedronken door de Britten. Andere koplopers zijn de Amerikanen en de Nederlanders. Vorig jaar dronken wij ruim 80 miljoen euro van de bubbelwijn weg – een recordbedrag, schrijft de Volkskrant .
prosecco

Poor man's champagne

De krant reisde af naar de Italiaanse regio Veneto, één van de twee regio’s waar prosecco wordt verbouwd. Meer dan duizend kilometer verderop ligt de streek waar die andere mousserende wijn wordt verbouwd: het Franse Champagne. Prosecco, goedkoper te produceren, wordt dan ook niet voor niets poor man’s champagne genoemd.
Maar de armemensenchampagne dreigt een hele regio, tot aan de Sloveense grens, te ontwrichten. ‘Wijn, wijn, wijn, overal waar je kijkt die klotewijn,’ tekende de Volkskrant op uit de mond van burgeractivist Ganluigi Salvador.

‘Ietwat uit de hand gelopen’

Naast ontbossing, met landverschuivingen tot gevolg, is het gebruik van pesticiden in de Noord-Italiaanse regio enorm toegenomen. Vlinders en vogels zijn verdwenen, bewoners verenigen zich.
De voorzitter van de proseccovereniging DOCG geeft toe ‘dat het ietwat uit de hand is gelopen’. Ooit was prosecco een minderwaardige wijn die alleen in de streek werd gedronken. “Dat begon te veranderen toen naar Duitsland geëmigreerde Italianen prosecco begonnen te schenken in hun pizzeria’s.” En op Nederlandse terrassen.
De oogst, die naar verwachting deze week begint, kan weleens een slechte worden. De vorst in april, de extreme droogte door hittegolf ‘Lucifer’ en hagelbuien in augustus hebben een deel van de oogst mogelijk geminimaliseerd
De vraag naar prosecco, bewijst dit weekend in Londen wel, lijkt echter hoger dan ooit.

Meer over:

wijn, italië, prosecco

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA