Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Hoe Merkel de politieke macho’s op het wereldtoneel aftroeft

23 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
merkel
Tussen het machismo van Donald Trump, Vladimir Poetin, Recep Tayyip Erdogan en Emmanuel Macron, oogt de Duitse Bondskanselier Angela Merkel als een oase van rust. Anders gezegd: de heren lijken wel holbewoners in haar kalme aanwezigheid. Haar geheim schuilt volgens Handelsblatt Global in ‘de kunst om mannen te laten vallen’.  
Februari 2017. Trump is geïnaugureerd als president van de Verenigde Staten en trakteert Shinzo Abe van Japan op een 19 seconden durende vernederende handdruk. En er volgden meer.
In Zomergasten vergeleek primatoloog Frans de Waal Trump zondag met een aap, een alfaman die op je afrent en zich groot maakt, opdat jij in elkaar duikt.  
En slechts één iemand wist deze zilverrug af te troeven: de Duitse Bondskanselier. Nog voordat hij zijn hand heeft uitgestoken, vraagt Merkel hem glunderend ten overstaan van hongerige journalisten: ‘Wil je nog handen schudden?’

Aikido

Angela Merkel is met haar 1,64 meter klein van stuk. Ze heeft x-benen en ze waggelt wat. Alles behalve atletisch, en daar haalt ze volgens Handelsblatt enige trots uit. Na een langlaufongeluk merkte een journalist op: ‘we kunnen wel aannemen dat u niet heel hard ging’. Dat vond ze hilarisch.
Merkel staat in een schril contrast met Poetin, die zich graag halfnaakt op een paard laat fotograferen in de Russische wildernis, en met Trump, die openlijk stelt dat zijn kleine handen het enige kleine aan hem zijn.
Handelsblatt Global vergelijkt Merkels houding met de Japanse vechtsport aikido, die draait om het kanaliseren van de kracht van je tegenstanders, zodat hij uit balans raakt en valt. Zoals Trump.

De Ruit

Merkels lichaamshouding is kalm, zelfs in verkiezingstijd.
En haar handen staan vrijwel altijd symmetrisch van elkaar, denk alleen al aan die karakteristieke ‘Merkeliaanse ruit’ die ze met haar handen vormt.
merkel

Expertise

Handelsblatt onderscheidt ook haar zogenoemde ‘vertrouwensdansje’, waarbij ze heen en weer wiegt op haar benen terwijl ze met haar handen aan onzichtbare knopjes draait.
De boodschap van Merkels kenmerkende lichaamstaal luidt: politiek is eindeloos complex en vereist expertise en subtiliteit. Háár expertise en subtiliteit.
Op 24 september kiest Duitsland een nieuwe Bondsdag. Angela Merkel strijdt voor haar vierde ambtstermijn als Bondskanselier — in alle kalmte.
(Oké, nog één dan.)

Meer over:

, ,