Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Hoe heurt het eigenlijk op Facebook

22 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
header facebook
The Facebook Files, noemt de Britse krant The Guardian ze trots: interne documenten waarin de zedenregels van Facebook zijn vastgelegd. Wat mag wel, wat mag niet in het open riool? De criteria die Facebook stelt aan onze posts roepen vooral veel vragen op.
Per minuut worden er 1,3 miljoen berichten geplaatst op Facebook. Daaronder bevinden zich in toenemende mate haatdragende boodschappen, oproepen tot geweld en (live)video’s van moord, doodslag en verminking. Om kinderpornografie en terrorisme te weren, gebruikt Facebook een automatisch filter, maar daarin blijven lang niet alle extremiteiten hangen. Het echte werk begint pas zodra jij en ik een ongepast bericht of video rapporteert. Dan komen de 4.500 zogenaamde ‘moderators’ in actie.
De handleiding die deze moderators gebruiken, bestaat niet uit wetten van Meden en Perzen, blijkt wel. Een aantal voorbeelden:
1. Geweld
De opmerking ’ Someone shoot Trump ’ dient verwijderd te worden omdat het staatshoofd een zekere bescherming geniet. Wat wel mag is: ‘ to snap a bitch’s neck, make sure to apply all your pressure to the middle of her throat ’ of ‘ fuck off and die ’ omdat hier geen reeële bedreigingen wordt geuit.
2. Dood
Video’s van gewelddadig overlijden hoeven niet altijd verwijderd te worden. Als ze bewustwording afdwingen over maatschappelijke thema’s als geestelijke gezondheid, zijn ze toegestaan.
3. Pesten
Foto’s van kindermisbruik of pesterijen dienen slechts te worden verwijderd als er sadistische component is.
4. Dierenleed
Foto’s van dierenleed mogen gedeeld worden. Onthutsende beelden dienen slechts te worden aangemerkt als ‘schokkend’.
5. Naakt
De publicatie van met de hand getekend naakt of geslachtsgemeenschap is toegestaan. Digitale kunst dan weer niet. 
6. Abortus
Een video van een abortus is toegestaan, zolang er geen naakt zichtbaar is.
7. Zelfverminking
Livestreamvideo’s van zelfverminking zijn toegestaan omdat Facebook mensen in nood niet wil straffen of censureren.  
De arbitraire, selectieve stijl van censureren blijkt wel uit de voorbeelden die The Guardian bij elkaar zocht van in het verleden verwijderden en toegestane content.
ku klux
Ku Klux-kladje
Verwijderd.
wapens
Wapenarsenaal
Toegestaan.
vlag
De Confederatievlag
Toegestaan, want al is de vlag controversieel, hij wordt niet beschouwd als een symbool van haat.
ken
De ketchupmoord op Ken
Toegestaan, omdat het tafereel fictief is.
osama
Getekend terrorist
Niet toegestaan, omdat Osama bin Laden de leider was een terroristische organisatie. 
Tegen The Guardian klaagt een aantal van de 4.500 moderators over de werkdruk en de stress die het werk met zich meebrengt. Een aantal van hen lijdt aan angststoornissen en posttraumatische stress, een gevolg van urenlange blootstelling aan allerlei narigheid. Het team zal in de toekomst worden versterkt met drieduizend mensen.
Een officiële reactie van Facebook op dit lek blijft vooralsnog uit.
Meer misdaad en recht lees je hier.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA