Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Hoe de huiskat onze huiskamer veroverde

19 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huiskat
Het is International Cat Day! Een dag die in 2002 in het leven werd geroepen door het internationale dieren welzijn fonds. Daarom nu een gouden oude vraag: hoe werd de kat ooit een huisdier?
In Nederlandse huishoudens werden in 2014 nog 2,6 miljoen katten gehouden. (Ter vergelijk: in dat jaar hadden 7,9 miljoen Nederlanders een auto.) Maar al die Miesen, Minoessen en Lola's zijn van verre gekomen, blijkt uit Vlaams historisch onderzoek, gepubliceerd in wetenschapstijdschrift  Nature.
Uit de analyse van botten, tanden, huid en haar van meer dan 200 katten van archeologische vindplaatsen hebben de wetenschappers een aardige stamboom weten op te tekenen. De opgravingen — waaronder Egyptische mummykatten — zijn tussen de 9.000 en 100 jaar oud.
De kat moet zo’n 10.000 geleden zijn getemd door Egyptische landbouwers, ontdekten de wetenschappers van onder meer KU Leuven en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. De functie van de wilde metgezellen: ongediertebestrijding.
Deze Afrikaanse wilde kat leefde in het Nabije Oosten en is de moeder aller huiskatten. Eenmaal getemd raakte de voormalig wilde kat verspreid over Europa, waar later ook de Vikingen de dieren gebruikten als pestbestrijding op hun schepen. De beestjes hadden, zo valt af te lezen uit dna, toen een gestreepte vacht.
Het gevlekte patroon van kattenvacht wordt voor het eerst gevonden in de middeleeuwen, mogelijk het resultaat van fokken.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA