Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Hillary Clinton doet boekje open over tweestrijd met Donald Trump

  •  
24-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Trump en Clinton
Volgens Hillary Clinton bezorgde het 'intimiderende gedrag' van Donald Trump tijdens het presidentiële debat van oktober 2016 haar zo'n oncomfortabel gevoel dat ze er kippenvel van kreeg. Dat staat te lezen in haar nieuwe boek, getiteld What Happened, dat binnenkort zal uitkomen in de Verenigde Staten."Achteruit, engerd, ga uit mijn buurt".
De presidentskandidaat van de Democraten tijdens de laatste verkiezingsstrijd haalt in haar boek herinneringen op aan de tweestrijd met de huidige Amerikaanse president, Donald Trump. Ze weet nog dat ze moeite had haar gemak te houden, tijdens het debat op 9 oktober 2016 in St. Louis, een maand voor de verkiezingen. Twee dagen eerder werd de campagne beheerst door de vrijgave van videomateriaal waarin Trump opschepte over ' grabbing women by the pussy ' (vrouwen naar het kruis grijpen).
Nu stonden we op een smal podium en het maakte niet uit waar ik heen liep, hij volgde me op korte afstand, staarde naar me en trok rare gezichten. Het was ongelofelijk oncomfortabel.
Tijdens het debat torende de 1.90 meter lange Trump herhaaldelijk over de amper 1.65 meter lange Clinton heen, terwijl zij antwoord probeerde te geven op vragen. "Dit is niet oké, dacht ik," zegt Clinton in een audio-opname waarin ze alvast passages voorleest uit haar boek. "Het was het tweede presidentiële debat en Donald Trump stond vlak achter me en hing dreigend over me heen. Twee dagen voordat de wereld hem hoorde opscheppen over het betasten van vrouwen. Nu stonden we op een smal podium en het maakte niet uit waar ik heen liep, hij volgde me op korte afstand, staarde naar me en trok rare gezichten. Het was ongelofelijk oncomfortabel. Hij ademde letterlijk in mijn nek. Ik kreeg er kippenvel van", aldus Clinton.
"Het was een van die momenten waarvan je wenste dat je op pauze kon drukken en iedereen die keek kon vragen: Nou, wat zouden jullie doen? Blijf je kalm, lach je vriendelijk en ga je door alsof hij niet keer op keer je persoonlijk ruimte binnendringt? Of draai je jezelf om, kijk je hem in de ogen en zeg je luid en duidelijk: achteruit, engerd, ga uit mijn buurt!", deelt Clinton haar twijfels.
Volgens Clinton zelf bleef ze kalm, dankzij haar levenslange ervaring met het omgaan met moeilijke mannen die proberen haar uit haar evenwicht te brengen. "Misschien heb ik geleerd kalm te blijven, op mijn tong te bijten, een vuist te maken, te lachen en ondertussen een strak gezicht te houden ten aanzien van de wereld."
Fragmenten waarin ze voorleest uit haar boek zijn woensdag uitgezonden bij MSNBC op de Amerikaanse televisie. Haar boek zal omstreeks 12 september verschijnen in de Amerikaanse boekhandels. Kosmos Uitgevers heeft de Nederlandse rechten op het boek verworven.