Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Hiep, hiep, hoera voor koningin Máxima!

17 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Maxima is jarig
De koningin is jarig, Máxima Zorreguieta (1971) is vandaag 46 jaar oud geworden. Voor de gelegenheid gaan we vandaag terug in de tijd naar het moment waarop Nederland kennismaakte met de Argentijnse prinses. 
In 2001 schoven kroonprins Willem-Alexander en zijn toekomstig echtgenote Máxima Zorreguita aan voor een persconferentie waarin zij hun verloving toelichtten aan het Nederlands journaille. In dit half uur maakte het grootste deel van Nederland voor het eerst kennis met de Argentijnse prinses. In Nederlands met een zwaar accent veroverde zij destijds de harten van vele landgenoten.

"Een beetje dom"

De pers was in groten getale op komen dagen en niet om zoete broodjes te bakken maar met het mes tussen de tanden.  Vlak na de bekendmaking van de verloving deed Máxima haar beroemde 'een beetje dom'-uitspraak. Willem-Alexander had namelijk gerefereerd aan een ingezonden brief in de Argentijnse krant La Nación waaruit zou blijken dat de vader van Máxima geen coördinerende rol had gespeeld in de staatsgreep van dictator Jorge Videla. Willem-Alexander bleek de afzender van de brief niet te kennen; niemand minder dan Videla zelf.
Bekijk hier de historische persconferentie van 30 maart 2001 terug. Deze werd live uitgezonden op Nederland 2. Nadat de pers vragen had gesteld over de afwezigheid van de vader van Máxima op het aanstaande huwelijk, werd even later het boek over Videla aangehaald. Vanaf minuut 24:07:
Meer nieuws, achtergronden en opvallende fragmenten zie je hier!

Meer over:

,