Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Goede uitgangspositie voor Ajax in zwaar beladen duel tegen Nice

  •  
02-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Abdelhak Nouri
Woensdagavond speelt Ajax de return in de Champions League-kwalificatie tegen OGC Nice. De Amsterdammers zouden aan een doelpuntloos gelijkspel genoeg hebben om door te gaan in een wedstrijd die voor een groot deel in het teken zal staan van Abdelhak Nouri.
De 20-jarige voetballer uit Geuzenveld kreeg begin juli last van hartritmestoornissen tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen. Een traumahelikopter voerde hem af. Later werd bekend dat Nouri hierdoor blijvende hersenschade heeft opgelopen.
Het duel tegen Nice is de eerste officiële thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen. De supporters van Ajax hebben aangekondigd grote acties uit te voeren voorafgaand aan het duel met Nice. Aan de buitenwanden van de Johan Cruijff Arena hangen inmiddels al grote spandoeken met het rugnummer van ‘Appie’ (34) en de boodschap 'Stay Strong Appie'.
Ook is de verwachting dat in de supporters in de 34ste minuut zullen applaudisseren voor Nouri. Als Ajax erin slaagt zich ten koste van de nummer drie van Frankrijk te kwalificeren voor de volgende ronde dan is de winst des te knapper, aangezien de emoties vanaf het begin tot het einde weer alle kanten op zullen gaan.  
Voor Ajax-trainer Marcel Keizer is het zeer lastig zijn spelers voor te bereiden op zo’n emotioneel beladen wedstrijd. Hij zei dinsdag tegenover de pers: "Ik heb met name de jonge jongens gewezen op wat ze morgen te wachten staat. Voorbereiden op zoiets is heel lastig. Je kunt erover nadenken, maar als het morgen zover is moeten we zien hoe iedereen reageert. De supporters willen hun steun betuigen aan  Appie  en de familie. Dat moeten ze sowieso doen. Wij willen dat ook, maar zullen ons er op bepaalde momenten voor moeten afsluiten."
Het tragische lot van Nouri heeft veel losgemaakt bij zijn teamgenoten, de mensen in Amsterdam, maar ook ver daarbuiten. Afgelopen zondag liet burgemeester Eberhard van der Laan  bij het tv-programma Zomergasten nog voetbalbeelden zien van Nouri, een vlog die zijn broer maakte op de dag dat hij debuteerde voor Ajax en de emotionele bijeenkomst van supporters en vrienden in Amsterdam Geuzenveld, nadat het slechte nieuws bekend was geworden. Die beelden grepen Van der Laan zichtbaar aan. "Het is een onwaarschijnlijk verdriet dat iemand met zoveel perspectief zoveel pech heeft en afgesneden wordt van dat perspectief." 
Als Ajax woensdagavond wint van de Fransen in de derde voorronde van de Champions League evenaart de club een zegereeks uit de succesvolle periode in de jaren negentig. De Europa League-finalist heeft inmiddels zeven thuiswedstrijden op rij gewonnen. Sinds Ajax op 29 september Standard Luik versloegen hebben ze geen duel meer verloren.

Ajax - OGC Nice, 20:45 uur op Ziggo Sport en Eurosport 1.