Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Myanmar-crisis: Suu Kyi spreekt niet van ‘Rohingya’ maar van ‘moslims’

18 sep 2017
  •  
leestijd 3 minuten
suu-kyi
De crisis in Myanmar duurt voort. Inmiddels hebben de Verenigde Naties gewaarschuwd dat de vluchtelingencrisis tot de grootste in de recente jaren behoort. Er zijn 380.000 vluchtelingen geteld, onder wie 240.000 kinderen en 52.000 zwangere vrouwen. Vorige week schreven we over de geschiedenis tussen de etnische groepen Rohingya en Rakhine.
Volgens Unicef vormen de omstandigheden in de vluchtelingenkampen een bron voor ziekten. Er is een tekort aan sanitair, schoon drinkwater, onderdak en een muggenplaag. “Het is daarbij belangrijk op te merken dat de helft van alle kinderen in de deelstaat Rakhine al leed aan chronische ondervoeding voor de crisis begon,” verklaardde de woordvoerster van Unicef.

Eigen schuld

Het leger van Myanmar legt de schuld van de vluchtelingencrisis bij de Rohingya. De militaire operatie zou pas op gang zijn gekomen na tientallen botsingen met militante moslims, en zijn de militaire acties alleen reacties op aanvallen van de Rohingya gericht op de politie en het leger. Het leger moet wel in actie komen, omdat moslimextremisten de deelstaat anders over zullen nemen, zo luidt de uitleg.

Brandhaarden

De gevolgen van de legeracties beginnen steeds duidelijker te worden. Naast het verdrijven van de Rohingya lijkt Myanmar er de tactiek van de verschroeide aarde op na te houden. Complete dorpen worden platgebrand en de inwoners verdreven. Voor media is het moeilijk bewijzen te vinden. Toegang tot het gebied is onmogelijk zonder strikte controle van en begeleiding door regeringsfunctionarissen en militairen. Journalisten worden bovendien  onder druk gezet door hen geschoten foto- en filmmateriaal te vernietigen.

Getuigenverklaringen worden echter door satellietbeelden ondersteund: sinds 25 augustus hebben er tachtig grote branden in de noordelijke bewoonde gebieden van Rakhine gewoed, tegenover geen enkele brand van vergelijkbare grote in de hele staat de vier jaar ervoor.

Suu Kyi

Aung San Suu Kyi, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede en leider van Myanmar, sprak maandag haar parlement toe. Zij vertelt een ander verhaal: het leger voert al twee weken geen acties meer uit, meer dan vijftig procent van de dorpen is nog intact en dat de Rohingya vertrekken is niet te begrijpen. Eerder ontkende ze al dat er etnische zuiveringen plaatsvinden en wees ze een voorstel van de Verenigde Naties om waarnemers toe te laten af.
Suu Kyi on Muslims fleeing to Bangladesh: We want to find out why the exodus is happening https://t.co/oCeKazQtQo pic.twitter.com/HcIWEXKi6R
In haar speech weigerde Suu Kyi de naam Rohingya te gebruiken. Ze spreekt over moslims. Het is dan ook niet duidelijk of de cijfers die ze noemt betrekking hebben op alle moslims in het gebied, of het deel van de moslims dat zich als Rohingya identificeert. Door het al zo lang slepende conflict is de term Rohingya in Myanmar beladen en weigert de regering de term te gebruiken.
De enige keer dat Suu Kyi de term gebruikte, was toen ze sprak over de Arakan Rohingya Salvation Army . “Ze kiest om het woord te gebruiken met betrekking tot een terroristische groep, zodat deze identiteit aan de Rohingya wordt verbonden, vanuit haar eigen perspectief en ze hoopt ook vanuit internationaal perspectief,” verklaart Penny Green, rechtenprofessor van de Queen Mary University in Londen.

Kofi Annan

Suu Kyi beweert dat haar regering niet weet wat de belangrijkste redenen zijn voor het conflict. Haar verweer is  opmerkelijk te noemen, aangezien ze meermaals een VN-rapport van Kofi Annan aanhaalde. Het rapport noemt belangrijke factoren: de Rohingya hebben geen staatsburgerschap, de deelstaat heeft te kampen met veel sociaaleconomische problemen en er is een grote aanwezigheid van politie en leger in het gebied.

Bloedbad

De Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch waarschuwden eerder al voor een ‘schoolvoorbeeld van etnische zuivering’. De secretaris-generaal van de VN, António Guterres, benadrukt dat Suu Kyi een laatste kans heeft om ‘het bloedbad een halt toe te roepen. De gevolgen zullen anders verschrikkelijk zijn.’
Suu Kyi heeft verklaart dat de Rohinya veilig kunnen terugkeren. NOS-correspondent Michiel Maas deed die belofte af als wassen neus : "Ze bedekt het onder een deken van mooie woorden. Aung San Suu Kyi heeft helemaal geen controle over het leger."
Onze nieuwspagina vind je hier. Klik hier voor ons eerdere artikel over de Rohingya.

Populair bij BNNVARA