Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Het galgenmaal

2 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dictee Bart Chabot

Het galgenmaal

Met een trumpiaanse handdruk bij het grofvuil (*) gezet, ik, het Groot Dictee. Vanbuiten zag je niets, maar een halfuurtje (*) later kookte ik nog vanbinnen.
Ik zou archaïsch zijn, volgens de farizeeërs van de publieke omroep. O ja, slimmeriken? En ‘Boer zoekt vrouw’ dan, en ‘Heel Holland bakt’? Of elitair, en me schuldig maken aan taalmasochisme.
Dankzij mij leeft het przewalskipaard en is de spelling van gestrest, gewhatsappt, tseetseevlieg en cisterciënzerklooster een niemendalletje, of die van nochtans, zee-egel en hawaïshirt.
Dat was het dan, het kleine Groot Dictee. Bij dezen dank aan Pauw voor het rodelopergevoel in deze ‘Eerste Kamer der Staten-Generaal’. Tabee! Adieu! Ik wens u allen een zomerse zomer.
(*) Staat als één woord in Van Dale en Groene Boekje, maar taalkundig gezien is de schrijfwijze met een spatie ook verdedigbaar.
De tekst is kritisch nagekeken door  Genootschap Onze Taal .

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA