Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Het dossier Jos van Rey

7 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Jos van Rey
De Limburgse politicus Jos van Rey komt dinsdag naar Den Haag voor het hoger beroep dat tegen hem dient. Het gerechtshof heeft hier zeven dagen voor uitgetrokken. 
Het Openbaar Ministerie (OM) maakte in oktober 2014 bekend dat het Van Rey gaat vervolgen voor corruptie, verkiezingsfraude, witwassen en lekken uit de vertrouwenscommissie. In de aanklacht stelde het OM dat Van Rey zich in totaal voor 97.000 euro door zijn vriend Piet van Pol liet omkopen. Op 19 oktober vallen achttien mensen het huis van Jos van Rey binnen omdat hij verdacht wordt van corruptie. In de weken daarna wordt hij geschaduwd, zijn telefoon getapt, is er een baken onder zijn auto geplaatst om hem te volgen en worden de mensen waarmee hij contact heeft ook getapt. 
In januari 2015 begon de rechtszaak tegen Van Rey. Hij zat twee maanden later voor de tweede keer bij ons aan tafel om daarover te vertellen. Ook praatte hij met Jeroen over verdwenen bewijsstukken - een verdwenen tap van een telefoongesprek met toenmalig staatssecretaris Fred Teeven - waar Van Rey bij betrokken zou zijn.
Tegen de Roermondse oud-wethouder (VVD) werd vorig jaar twee jaar cel geëist door het OM. Ook mag Van Rey drie jaar lang geen bestuurlijke functie op welk politiek niveau dan ook vervullen. Na het horen van de eis was hij zeer emotioneel en stormde hij de rechtbank uit. In mei vorig jaar zat Van Rey samen met zijn advocate Gitte Stevens bij ons aan tafel om te reageren op de eis van het OM.
De rechtbank in Rotterdam oordeelde in juli 2016 dat Van Rey zich heeft laten omkopen door zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Verder lekte hij uit een vertrouwenscommissie en werd hij schuldig bevonden aan stembusfraude. Hij kreeg een werkstraf van 240 uur opgelegd. Zowel het OM als Van Rey ging in beroep. Justitie omdat ze de straf te laag vond en Van Rey omdat het OM beroep aantekende.
Ondanks dit alles zegt Van Rey zijn politieke loopbaan niet vaarwel. Hij is volgend jaar opnieuw verkiesbaar voor de Roermondse gemeenteraad. De 71-jarige is lijstduwer voor de tienkoppige fractie van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR). Hij verwacht met voorkeurstemmen terug te keren in de raad.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA