Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

De meest legendarische momenten in Amerikaanse award showhistorie

16 sep 2017
  •  
leestijd 3 minuten
Awardshows
Het is moeilijk om afscheid te nemen van de zomer, maar het voordeel is dat het winterseizoen ook het seizoen is van de Amerikaanse award shows. Van de Oscars tot de Emmy's: ze komen weer allemaal voorbij de komende maanden. En zoals altijd levert dat weer spraakmakende momenten op. We hebben een selectie gemaakt van de meest in het oog springende acceptance speeches, rodeloperinterviews en andere legendarische awardshow-momenten door de jaren heen.
Award shows hebben de naam nogal pretentieus te zijn. Eervol wanneer je genomineerd wordt en een prijs kan winnen, des te eervoller wanneer je daadwerkelijk wint, maar al met al is de doorsnee award show een protserige, zichzelf feliciterende poppenkast, met in kostuum gestoken mensen die vooral zichzelf en hun eigen industrie heel erg belangrijk vinden. 

Jerry Seinfeld (2007)

Dat is niet per definitie alleen de mening van de buitenwereld, maar zeker ook van de hoofdrolspelers in de poppenkast zelf. Neem komiek Jerry Seinfeld, die in het jaar 2007 tijdens de Comedian Awards deze nog altijd legendarische acceptence speech afleverde (let vooral ook op de gezichtsuitdrukking van Chris Rock). Volgens kenners misschien wel de allerbeste aller tijden:  'Awards are stupid'.

Robin Williams (1998)

In 1998 accepteerde Robin Williams de Academy Award voor beste mannelijke bijrol voor de film Good Will Hunting . In de 89-jarige geschiedenis van de prijs, blijft deze speech van de inmiddels overleden acteur (in augustus 2014 pleegde hij zelfmoord), één van de meest memorabele aller tijden. De komiek was drie keer eerder genomineerd, maar dit was de enige Oscar die hij ooit won.

Jim Carrey (2017)

Acteur Jim Carrey heeft een hele geschiedenis van opvallende speeches en interviews tijdens award shows . Vorig jaar had de tweevoudig Golden Globe-winnaar nog de lachers op zijn hand tijdens de uitreikingen van deze prijs.
En we lieten maandag in onze uitzending nog zien hoe hij voor de lol naar een gala was getogen waar mode-iconen worden geëerd om zich daar lukraak te laten interviewen op de rode loper. En dan vooral om de draak te steken met Fashion Week-feestjes. 

Patricia Arquette (2015)

In de categorie politieke speeches staat de rede van Patrica Arquette hoog op de lijst. Ze won de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol in de film Boyhood  en tijdens haar toespraak begint ze met de obligate bedankjes die we inmiddels wel kennen, maar dan versnelt ze plots en breekt ze een lans voor gelijkheid en vrouwenrechten. Gevolg: een luid applaus en een staande ovatie van onder anderen Meryl Streep.

Taylor Swift (2009)

Tijdens de Video Music Awards van 2009 stormde rapper Kanye West plotseling het podium op, amper nadat Swift was begonnen aan haar dankwoordje. De zangeres had net de prijs voor Best Music Video in de wacht gesleept, maar Kanye was daar niet tevreden over. Hij vond dat Beyoncé meer recht had op deze prijs. Het is tot vandaag de dag misschien wel de meest besproken Amerikaanse prijsuitreiking aller tijden.

Merritt Wever (2013)

Dan is daar nog actrice Merritt Wever, die een Emmy in de categorie  Beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in Nurse Jacky in de wacht sleepte. Zij hield het - nogal - kort.

Will Ferrell (2011)

Act of niet: vast staat dat deze speech één van de leukere is. Gehouden tijdens de Mark Twain Comedy Awards door Will Ferrell, die plechtig belooft goed te zullen zorgen voor zijn pas gewonnen buste en deze een mooie en veilige plaats in huis te geven.

Meer over:

, , , , , , , ,