Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Hertsenberg neemt een kijkje in de medische toekomst

10 okt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
dokters-van-morgen
Een paar gaatjes in de schedel, een plaatselijke verdoving, wat elektroden op het brein, en dan de nodige voltage. De behandelmethode deep brain stimulation leest wat futuristisch, maar is al jaren een uitkomst voor patiënten met allerlei soorten hersenschade. En het is slechts een van de vele vooruitstrevende behandelingen die Antoinette Hertsenberg ontdekte.
In Dokters van morgen zoekt programmamaker Hertsenberg naar opmerkelijke zorginnovaties en vernieuwende inzichten over het menselijk lichaam. Met andere woorden: hoe ziet onze zorg er over een paar decennia uit?

Depressie

Ze volgt onder anderen patiënt Ton. Ton heeft een zware tremor die hij slechts kan bedwingen met medicatie. Deep brain stimulation blijkt een paardenmiddel. Bij bewustzijn, en met Hertsenberg aan zijn zijde, verdwijnt zijn tremor.
De methode blijkt eveneens werkzaam voor patiënten met een depressie. Zodra de elektroden op de hersenen van een depressieve vrouw werden geactiveerd, vertelde Herstenberg gisteravond in ons programma, was het ‘alsof er een zwart gordijn van haar afviel’.

Meer over:

, ,