Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Harry Potter viert vandaag zijn 20ste verjaardag

26 jun 2017
  •  
leestijd 2 minuten
J.K. Rowling Harry Potter 20 jaar
Het is vandaag op de kop af twintig jaar geleden dat J.K. Rowlings Harry Potter and the Philosopher's Stone (De Steen der Wijzen) in verscheen. De BBC diepte een interview met de geestelijk moeder uit december 1997 op, waarin ze vertelt over het boek waarvan wereldwijd een slordige 107 miljoen over de toonbank zijn gevlogen.
Opvallend is dat Rowling toen al wist dat het verhaal uit zeven delen zou bestaan. Ze had vanaf deel één al in grote lijnen in haar hoofd hoe het verhaal van Harry van begin tot eind zou lopen. Rowling voltooide haar manuscript van het eerste deel in de Potter-reeks in 1995. Het boek verscheen in Nederland overigens pas ruim een jaar later dan in het Verenigd Koninkrijk, in augustus 1998.
Deel twee in de reeks, Harry Potter and the Chamber Of Secrets  was al af op het moment van het interview en zou de daaropvolgende zomer verschijnen. Kijk hier het BBC-interview met de toen 32-jarige auteur terug.
Harry Potter and the Philosopher's Stone  staat in de top-10 best verkochte boeken aller tijden (plaats zes. De Bijbel staat op plaats één). Toen het boek uitkwam waren de recensies lovend in de Britse pers. ' De rest is history ', zoals de Engelsen zo mooi zeggen. 
Facebook heeft vandaag ter ere van het jubileum een surprise ingebouwd. Wie in een bericht de Engelse naam van een van de vier 'huizen' van toverschool Zweinstein gebruikt, krijgt als verrassing wat magische effecten voorgeschoteld. Ook wordt de naam direct afgedrukt in de kleur van de afdeling: Griffoendor is rood, Zwadderich groen, Ravenklauw blauw en Huffelpuf oranje. Maar hoe dan? Heel simpel. Door te reageren op een Facebook-post met de Engelse naam van één van de vier Zweinstein-huizen: Gryffindor, Ravenclaw, Slytherin of Hufflepuff. Probeer 't zelf uit!
FB- easter egg Harry Potter

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA