Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Hans, Lydia en Marina vertellen hoe zij hun eenzaamheid overwonnen

21 dec 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
eenzaamheid
Meer dan een miljoen Nederlanders is eenzaam en 1 op de 3 voelt zich weleens eenzaam. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport lanceerde daarom de campagne ‘Eén Tegen Eenzaamheid’. In Nederland zijn er steeds meer initiatieven om eenzaamheid te bestrijden. Nu kerst voor de deur staat is dat misschien wel extra belangrijk.
Bij PAUW vertelt Johan Roodenrijs over zo’n initiatief tegen eenzaamheid. Roodenrijs is supermarktmanager in Den Haag. In zijn supermarkt worden werknemers getraind om verbinding te maken met eenzame klanten. “Je ziet dat mensen best heftige verhalen vertellen aan onze medewerkers.” Hier lees je hoe Haagse ondernemers eenzaamheid proberen te bestrijden.
Bij PAUW vertelde Hans van der Togt over zijn ‘eenzame ervaringen’, net zoals Lydia Waal en Marina Barink. “Je zit in zo’n nare situatie. Je bent een kluizenaar. Het liefst ga je helemaal niet meer naar buiten”, zegt Lydia over de eenzaamheid die ze voelde.
Bij voormalig Rad van Fortuin-presentator Hans van der Togt (70) sloeg de eenzaamheid toe toen hij verhuisde naar Friesland. “Die heb ik bestreden met drank, waardoor ik me enigszins prettig voelde. Die prachtige groene weiden waarop ik uitkeek had ik gezien na een paar maanden.” Voor hem was de terugkeer naar Amsterdam, waar hij voorheen ook veertig jaar woonde, de oplossing.
Hond van Hans vd Togt
Hans van der Togt woont nu in Amsterdam en laat vaak zijn hond uit, waardoor hij tegenwoordig ook veel contact heeft met andere hondeneigenaren
Marina ervoer juist eenzaamheid toen ze van een klein dorpje naar Amsterdam verhuisde. “De grote klap komt als je met pensioen bent. Je moet 24 uur per dag bedenken wat je gaat doen.” Ze overwon de eenzaamheid door zelf actie te ondernemen. “Op een gegeven moment heb ik mezelf op m’n donder gegeven en mezelf verplicht de deur uit te gaan.”

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA