Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Hand in hand protesteren tegen homogeweld: 10 portretten

  •  
06-04-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
MICHAEL
In
Amsterdam werd woensdag gemarcheerd tegen geweld tegen homo's. Onze webredacteur was ter plaatse en sprak de actievoerders.
Homoprotest 1
Irene
“Het lijkt erop alsof heteromannen de straat bezitten en dat de rest de straat ‘mag betreden’, maar in feite is de straat van iedereen. Je moet gewoon met je poten van elkaar afblijven, tenzij het liefdevol is. Hand in hand, kameraden!”
Homoprotest 2
Dennis
“Omdat ik zelf homo ben heb ik van jongs af aan veel homogeweld meegemaakt. Ik vind het erg belangrijk dat wij ons inzetten voor de volgende generaties. Homojongetjes die nu geboren worden hoeven alle vervelende dingen die mij zijn overkomen niet mee te maken.”
Homoprotest 3
Rob
“We laten zien dat we ons niet terug in de kast laten douwen. We laten zien dat wij als grootste deel van de bevolking gewoon leuk normaal met elkaar om kunnen gaan en die ene procent die het verkloot laten zien: er is hier voor jullie gedrag geen plek.”
Homoprotest 4
Levita
“Ik ben biseksueel, denk ik. Het doet er niet toe. Ik heb zelf nooit ervaring met geweld gehad. Ik ben hier met m’n moeder. Ik heb twee moeders. Ik ben m'n hele leven opgevoed met het idee dat homoseksualiteit normaal is, ik kan er niet bij dat mensen daar anders over denken.”
Homoprotest 5
Selena, Sanjay & Deshney
“Het is echt niet zo veilig in Amsterdam als mensen denken. Ik ben twee keer naar de politie geweest en ik werd niet geholpen zoals ik hoopte. Het is zo van: ‘oh, het zal niet zo erg zijn, je hebt het waarschijnlijk zelf opgezocht’. Dan stap je niet zo makkelijk meer op de politie af.”
Homoprotest 6
Raico
"Geweld is helemaal nergens voor nodig. Ik leerde geweld kennen bij de marine. Ik weet wat geweld is en het is niet nodig. Regeringspartijen lopen nu gelukkig ook mee. Iedereen lijkt van dat geweld tegen homo’s af te willen.”
Homoprotest 7
Stanley
“We zoenen elkaar en lopen hand in hand als we er zin in hebben, maar zijn ons altijd bewust van de omgeving. Dat is geen vrij gevoel. Je kan gelijkheid wel juridisch regelen, maar uiteindelijk moet de gemeenschap aangeven hoe je met elkaar wil samenleven. Deze mars is al een stap in de goede richting!”
Homoprotest 8
Michael
“Ik heb een oproep gedaan via mijn Facebookpagina waarbij ik hetero’s en alle bekende Surinamers heb opgeroepen om zich aan te sluiten bij deze actie door hand in hand een foto te nemen. Jörgen Raymann en Quintis Ristie hebben er een post van gemaakt. Ik wacht nu nog op Humberto Tan.”
Homoprotest 9
Ellie
“Als politievrouw, maar ook persoonlijk, vind ik het belangrijk dat mensen zich aan elkaar verbinden en de straat op gaan wanneer mensen worden belaagd om wie ze zijn. Dat is ook waar we als politie voor staan: gelijkwaardigheid en veiligheid voor iedereen, wie je ook bent.”
Homoprotest 10
Wilbert
“Vandaag lopen hier toch voornamelijk homo’s. Ik denk dat we veel meer allies moeten hebben onder hetero’s, want helaas is het meeste homogeweld afkomstig van heteromannen. Wij kunnen als homo’s met elkaar van alles organiseren, maar we hebben juist de heteromannen nodig om echt iets te veranderen.”
Monument
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.