Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Groningen ziet eindelijk weer licht aan het einde van de tunnel

31 mrt 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Groningen
Precies een jaar geleden zat Annemarie Heite bij ons aan tafel samen met Freek de Jonge. Toen had De NAM bekend gemaakt uit de afhandeling van de aardbevingsschade te stappen. Aardbevingsslachtoffer Heite sprak destijds van een 'regelrechte pyrrusoverwinning'. 
Deze week - op dinsdag - zat Heite opnieuw bij  Pauw.  Nog altijd is de vertrouwensband tussen Groningen en Den Haag ver te zoeken. Behalve Heite zitten Inez Witjes en Albert Heidema aan tafel bij Jeroen, ook allebei slachtoffers van de aardbevingen. De Groningers hebben moeite om nog langer vertrouwen te houden; terwijl ze steeds dieper wegzakken in de financiële problemen voelen ze zich van het kastje naar de muur gestuurd. Twee Groningers zijn zelfs in hongerstaking gegaan totdat de schade wordt vergoed. De betrokkenen zijn boos door het uitblijven van gerichte actie van minister Wiebes .
Twee dagen later, op donderdag, ziet de wereld er plots heel anders uit. In de wekelijkse persconferentie kondigt premier Rutte plots aan dat de  gaswinning uit het Groningerveld volledig wordt beëindigd. 
De overheid neemt maatregelen om de gaswinning zo snel mogelijk geheel af te bouwen. Uiterlijk per oktober 2022, of mogelijk een jaar eerder, daalt de gaswinning tot onder het niveau van 12 miljard kuub. Afhankelijk van het effect van de maatregel wordt vanaf oktober 2022 een daling voorzien naar 7,5 miljard kuub.
Wát een verademing! Geweldig interview met Wiebes. Ik heb hier heel veel waardering voor. @pauwnl https://t.co/k89RcblVEd
In de jaren daarna wordt de gaswinning helemaal afgebouwd. De gevolgen van de gaswinning zijn volgens het kabinet maatschappelijk niet langer aanvaardbaar. Bij ons aan tafel licht minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) dit historische gasbesluit toe. 
Eindelijk zien de Groningers weer licht aan het einde van de tunnel. "Het is ongelofelijk, het is zo'n krankzinnig verschil met de afgelopen jaren", aldus Annemarie Heite. "Het moet even indalen."

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA