Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

Grapperhaus: haal geen IS-kinderen uit Syrische kampen

26 jun 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Ferdinand Grapperhaus
Nederlandse kinderen die vastzitten in kampen in Syrië omdat hun ouders zijn afgereisd naar het kalifaat, moeten terug worden gehaald naar Nederland. En het kabinet moet er alles aan doen om dat te regelen. Die oproep deed kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer twee maanden geleden. Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) reageert nu op haar pleidooi. Volgens de minister blijft het kabinet bij het standpunt dat er geen kinderen teruggehaald moeten worden door de overheid. 
Kinderombudsvrouw Kalverboer vindt dat kinderen er niet de dupe van mogen worden dat hun ouders zijn afgereisd naar IS-gebied. Volgens haar is het in strijd met het verdrag over kinderrechten als Nederland de kinderen niet beschermt.
Grapperhaus schrijft dat bij het naar Nederland halen ook de veiligheid in het geding is en hij noemt het scheiden van ouders en kinderen juridisch complex. De minister praat wel met onder meer het Rode Kruis over de situatie. Hij pleit voor een "internationale benadering".
Op 15 mei zei Grapperhaus bij  Pauw  onder meer dat hij aan het uitzoeken is of kinderen van jhihadistenouders uit vluchtelingenkampen in Syrië kunnen worden weggehaald. Hij vertelde dat hij kalifaatkinderen niet in kampen wil laten zitten. Over de uitspraken van de minister ontstond irritatie in de Tweede Kamer. Ook premier Rutte  benadrukte dat er niets veranderd is aan het kabinetsbeleid dat de kinderen niet worden opgehaald, omdat dat te gevaarlijk is. 
Minister van Justitie @ferdgrapperhaus over het vraagstuk of we kinderen in IS gebieden wel of niet terug naar Nederland moeten halen: "Ik vind het afgrijselijk dat die kinderen zich daar bevinden. Dan vind ik ook dat die kinderen weg moeten uit die kampen." #pauw

Het moment is terug te zien aan het einde van onderstaand fragment:
Minister Grapperhaus vindt achteraf dat hij in de discussie over IS-kinderen zijn emotie te veel heeft laten spreken. "Ik heb iets te veel mijn emotionele respect getoond en dat is eenmalig geweest", zei hij toen voor de ministerraad.

Klik hier voor ons laatste nieuws

Sfeerbeeld BNNVARA programma's