Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Google Home-speaker belt politie tijdens huiselijke ruzie

10 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
google-headquarters
Een Google Home-speaker heeft in de VS het alarmnummer gebeld, tijdens een incident met huiselijk geweld.
De Google Home is een speaker die je opdrachten kunt geven door te spreken: 'Ok Google, waar zit de dichtstbijzijnde fietsenmaker?' en het apparaat vertelt je waar je terecht kunt. Handig, dat zeker, maar nu heeft het apparaat zelfs een vrouw en haar dochter gered van een levensbedreigende situatie.
In de Amerikaanse staat New Mexico raakte een man en een vrouw die met hun dochter op een huis pasten in een ruzie verwikkeld, waarbij de man een vuurwapen trok. De man dreigde zijn vriendin te doden en vroeg ' Did you call the sheriffs? ' De Google Home-speaker die op de achtergrond meeluisterde interpreteerde de vraag als een opdracht om 911 te bellen.
De politie hoorde via Google Home dat er in het huis een gewelddadige situatie plaatsvond en stuurde meteen een arrestatieteam op het huis af. De politie haalde de vrouw en het kind uit het huis, maar de man wilde zich niet overgeven. Na enkele uren onderhandelen kon de man uiteindelijk gearresteerd worden. 
Google-home speaker
Een woordvoerder van de politie vertelde tegenover  ABC News : "Deze indrukwekkende technologie heeft zeer zeker geholpen om een vrouw en haar kind uit een zeer gewelddadige situatie te redden."
Toch is de politie niet laaiend enthousiast over het idee dat slimme speakers in staat zijn uit zichzelf het alarmnummer te bellen. Ze kunnen ook levens kosten als ze bij elke tv-serie waar iemand ''bel de politie' roept' daadwerkelijk contact met de hulpdiensten zouden opnemen. Politie en hulpdiensten zouden dan te veel belast worden met valse meldingen.

Meer over:

, ,