Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Goed nieuws: u heeft vanaf uw pensioen nog zo'n 20 jaar te gaan

3 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pensioenleeftijd
De levensverwachting van 65-jarigen blijft volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) toenemen. Mensen van 65 hadden vorig jaar gemiddeld nog twintig jaar te leven. Naar verwachting stijgt de leeftijd in 2023 tot gemiddeld 20,5 jaar.
De levensverwachting van 65-jarigen ligt nu vijf jaar hoger dan vijftig jaar geleden. Al sinds de jaren '50 stijgt de gemiddelde levensverwachting in Nederland. Destijds was de kans om 90 jaar te worden negen procent. Inmiddels is die kans gestegen tot 31 procent. Vanaf het moment dat wij onze pensioenleeftijd naderen, tegen ons 65ste jaar, hebben we gemiddeld dus nog een hele tijd te gaan.

Medische kennis

Dat er voornamelijk gesproken wordt over een stijging, komt doordat de huidige levensverwachting  vijf jaar hoger is dan in 1956 , het jaar waarin de Algemene Ouderdomswet werd aangenomen. Die stijging zet sindsdien door.  Maar waarom worden we zo oud tegenwoordig? Een van de oorzaken is volgens het CBS onze toegenomen medische kennis en technologie. 

Voeding

Behalve de toegenomen medische kennis, heeft ook onze kennis over voeding zich met de jaren ontwikkeld. We weten veel meer over de effecten van voedingsmiddelen en voedingsstoffen op onze gezondheid en zijn daar bewuster mee bezig. Daarnaast is de voedselhygiëne ook verbeterd ten opzichte van de jaren '50.

Leefomstandigheden

Als laatste oorzaak voor de toegenomen levensverwachting noemt het CBS de verbetering van onze levensomstandigheden. Door toegenomen welvaart kunnen meer mensen zich goede gezondheidszorg, woonruimte, voeding permitteren en ook doen meer mensen aan lichaamsbeweging. 

AOW-wetgeving

De bevolkingsprognose van het CBS is van belang, omdat deze gebruikt wordt voor de vaststelling van de toekomstige AOW-leeftijd. Het CBS schrijft: 'In november 2016 heeft de overheid besloten dat de AOW-leeftijd in 2022 verhoogd wordt naar 67 jaar en 3 maanden. Aan de hand van de nu bekendgemaakte prognose van de levensverwachting van 65-jarigen in 2023 wordt de AOW-leeftijd in 2023 vastgesteld.'
De bevolkingsprognose van het CBS wordt gebruikt voor de vaststelling van de toekomstige AOW-leeftijd volgens de Algemene Ouderdomswet (AOW, art. 7a). In november 2016 heeft de overheid besloten dat de AOW-leeftijd in 2022 verhoogd wordt naar 67 jaar en 3 maanden. Aan de hand van de nu bekendgemaakte prognose van de levensverwachting van 65-jarigen in 2023 wordt de AOW-leeftijd in 2023 vastgesteld.
CBS grafiek levensverwachting
(Bron: CBS)

De AOW-leeftijd zoals vastgesteld door de overheid

pensioenleeftijdsopbouw

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA