Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Gerdi Verbeet wil meer vrouwen in topfuncties

11 sep 2014
  •  
leestijd 2 minuten
Gerdi Verbeet nieuwsfoto
Op 1 januari 2016 moet 30 procent van de plekken in Raden van Bestuur en Raden van Commissarissen van grote bedrijven gevuld worden door vrouwen, maar het gaat met het percentage vrouwen in de top nog niet goed. Op dit moment is 8,9% van de mensen in een Raad van Bestuur vrouw, onder de commissarissen 11,2%. Jeroen Pauw praat er vanavond over met Gerdi Verbeet, zij is de voorzitter van de Onderzoekscommissie. Volgens haar staan vrouwen juist te popelen om toe te treden tot de top.
De werving en benoeming van bestuurszetels zou openbaar en transparanter moeten verlopen volgens de Commissie Monitoring. Daarnaast moet volgens Verbeet er een gedragscode komen voor bedrijven waarin afspraken staan over het hanteren van streefcijfers en het samenstellen en selecteren van kandidaten. De wet vraagt aan grote bedrijven (meer dan 250 werknemers) dat deze streefcijfers worden opgenomen en toegelicht in het jaarverslag.
 Veel bedrijven blijken niet op de hoogte van de wet en weten ook niet dat ze moeten rapporteren over hun acties. Dit betekent dat de meerderheid van de bedrijven nog niet actief op zoek gaat naar vrouwen om een evenwichtige verdeling te realiseren.
 Uit de bedrijven-monitor Wet bestuur en toezicht blijkt dat het nog tot 2027 zal duren voordat 30 procent van de bedrijfstop in Nederland uit vrouwen bestaat. Dit hoeft niet zo te zijn volgens Verbeet. ‘Het blijkt dat men heel veel kansen niet benut. In ieder bedrijf komt ieder jaar wel een plek in de raad van commissarissen of bestuur vrij. Men zou die plekken dus kunnen invullen door vrouwen.’ De commissie is van mening dat er meer aandacht moet komen voor het bestaan van een wettelijk streefcijfer. Men zal in het vervolg meer praktische uitleg moeten geven over de toepassing van deze wet.

Meer over:

gerdi verbeet

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA