Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Gemeente Amsterdam gaat voor genderneutraal taalgebruik

25 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Genderneutraal
De gemeente Amsterdam zet stappen richting genderneutraliteit. Ambtenaren worden verzocht om de tekst 'geachte dames en heren' te schrappen bij toespraken en de aanhef van hun brieven. In plaats daarvan kunnen ze kiezen voor Geachte of beste Amsterdammers of aanwezigen. De stad wil mensen die zich man noch vrouwen voelen niet buitensluiten.
De stad ziet liever dat ambtenaren en bestuurders het voortaan hebben over 'Beste mensen', 'Geachte aanwezigen', 'Beste Amsterdammers' of bijvoorbeeld 'Geachte bewoner van de Oosterparkbuurt'.
Een woordvoerder van de gemeente laat in een reactie weten:  "Als stad en werkgever willen we inclusief zijn. Een aanspreekvorm als 'beste Amsterdammers' in plaats van 'dames en heren' past daar volgens ons bij. Die is respectvol naar mannen en vrouwen en ook naar mensen die zich niet als man of vrouw identificeren."  Genderneutraliteit wordt een steeds belangrijker thema binnen de gemeentes. Eerder dit jaar stapte de Stopera al over op genderneutrale toiletten. De gemeente Utrecht heeft die inmiddels ook al. 
De gemeente Amsterdam heeft een gids gemaakt met tips, zodat ambtenaren 'op een respectvolle manier praten en schrijven over seksuele- en genderidentiteit'. In deze gids staan voorbeelden van aanspreekvormen die wel gewenst zijn en die ongewenst zijn. De gemeente benadrukt dat het geen verordeningen zijn, maar echt tips. Niemand wordt iets verboden, maar met zo'n gids wil de gemeente zijn ambtenaren bewust maken van hun taalgebruik.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA