Pauw

Gedupeerde gezinnen toeslagenaffaire krijgen nog deze week compensatie

  •  
17-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Roger Derikx

Gedupeerde vader Roger Derikx

© Pauw

Ouders die ten onrechte zijn aangemerkt als fraudeur in de toeslagenaffaire, krijgen vandaag van de Belastingdienst te horen hoeveel compensatie ze krijgen. Dat gaat om een voorlopig, minimaal bedrag, gebaseerd op op informatie die op dit moment beschikbaar is. Volgens Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) staat het geld rond 20 december op hun rekening.
Ruim driehonderd gedupeerden krijgen volgens de NOS vandaag een brief. Ongeveer 90 procent krijgt een compensatie. Bij ruim tweehonderd ouders gaat het om een bedrag tot 20 duizend euro, bij ruim zeventig mensen is het hoger. In de brief biedt staatssecretaris Snel nogmaals zijn excuses aan voor de moeilijke omstandigheden waarin de ouders door de toeslagenaffaire terecht zijn gekomen. Hij zegt dat het definitieve bedrag begin komend jaar duidelijk wordt.

De toeslagenaffaire bij de Belastingdienst

Honderden ouders zijn door de Belastingdienst onterecht beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag. De commissie-Donner concludeerde dat de gedupeerde ouders er recht op hebben hun geld terug te krijgen, met daarbovenop een schadevergoeding. Staatssecretaris Snel was nog niet in functie toen de misstanden speelden, maar is wel politiek verantwoordelijk. 
Op 4 december vond in de Tweede Kamer het debat over de toeslagenaffaire plaats. Het debat was heel apart, volgens politiek verslaggever Xander van der Wulp van de NOS. Hij heeft het debat gevolgd en vertelde daar begin deze maand over bij PAUW:  "Er kwam een hoop shit naar buiten en door alle Kamerleden werd vertelt hoe erg de overheid gefaald heeft. Aan het eind van de dag bleef de vraag over: hoe kan het dan dat deze staatssecretaris blijft zitten en nu de laatste kans krijgt om het re repareren?"
Ook SP-Kamerlid Renske Leijten zat 4 december bij ons aan tafel. Zij vond het falen van een overheid die moet beschermen en de mensen niet alleen aanvalt, maar ook ruïneert, groot genoeg om politieke gevolgen aan te verbinden. "Dat heb ik de staatssecretaris ook gevraagd, maar dat heeft hij weggewuifd."
Woensdag moet Snel zich in een debat in de Tweede Kamer opnieuw verantwoorden voor de toeslagenaffaire. Het gaat dan over de zwartgelakte dossiers die een groep ouders vorige week ontving. 

Gedupeerden Dulce Gonçalves en Joe ten Cate en SP-Kamerlid Renske Leijten schoven op 11 december aan bij PAUW om het daarover te hebben.
Delen: