Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Gebiedsverbod blijft van kracht en imam Fawaz blijft preken

23 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
fawaz def
In augustus werd door de minister van Justitie een gebiedsverbod voor de omstreden imam Fawaz Jneid ingesteld in de Haagse wijken Transvaal en de Schilderswijk. Begin november ging de imam daartegen in beroep. Drie weken later besluit de rechter dat het beroep ongegrond is en het verbod blijft van kracht.

Omstreden

Fawaz Jneid is bekend en omstreden om zijn radicale gedachtegoed. Eerder is hij al  in het nieuws geweest over zijn mening over homo’s en zijn verwensingen aan het adres van Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali. Ook zou hij haatdragende boodschappen verkondigen. Eerst in de Haagse As-Soennah moskee, waar hij werd ontslagen, omdat hij onwettige ‘shariahuwelijken’ sloot. Later deed hij hetzelfde, zonder vergunning, in zijn boekwinkel die eveneens in Den Haag staat. Hij zou de winkel gebruiken om gebedsdiensten te organiseren, waardoor het dienstdeed als illegale moskee . Met zijn boodschappen zou hij jongeren ophitsen en radicaliseren, deze jongeren zouden daardoor aangezet worden om af te reizen naar het kalifaat in Syrië.

Gebiedsverbod

Den Haag probeert al vijftien jaar grip op de imam te krijgen. Op aanvraag van burgemeester Pauline Krikke stelden het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in augustus een gebiedsverbod in. In het verboden gebied liggen de Haagse Schilderswijk en het Transvaalkwartier, waar zijn boekwinkel staat. Dit gebied zou kwetsbaar zijn, omdat de inwoners gevoeliger zijn voor radicalisering. Fawaz zou dit in de hand werken.

Beroep

Fawaz Jneid vond het verbod onterecht en ging  in beroep bij de rechter. Volgens zijn advocaat wordt zijn cliënt gecensureerd. Drie weken later is het vonnis van de rechter dat er gegronde redenen waren voor het gebiedsverbod en dat het dus van kracht blijft. Het ministerie zou terecht hebben geoordeeld dat de imam een gevaar voor de nationale veiligheid is. Fawaz Jneid is tegen deze uitspraak ook al in hoger beroep gegaan.

Facebook

Het gebiedsverbod weerhoudt de imam er niet van om zijn boodschappen te verkondigen. Hoewel hij de moskee en de boekwinkel niet meer in mag, kan hij nog wel gebruikmaken van een digitaal platform: Facebook. Zijn profiel telt bijna 4000 volgers. Hierop plaatst hij dagelijks teksten en video’s. De uitspraak van de rechter classificeerde hij als 'één uit derde wereldlanden.'
Imam Fawaz was eerder al eens te gast bij Pauw & Witteman

Meer over:

, , , , ,