Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Gearresteerde Duitse schrijver is nieuwe spil in Turkije-Duitsland-relatie

  •  
21-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Dogan-Akhanli
De Duitse schrijver Doğan Akhanlı werd zaterdag op zijn vakantie-adres in het Spaanse Granada opgepakt. Het arrestatiebevel komt volgens zijn advocaat uit Turkije, het land waar de schrijver werd geboren. Duitse politici, bondskanselier Merkel voorop, reageren ontzet over wat ‘de lange arm van Erdogan’ is gaan heten.
In het werk van Akhanlı (1956) speelt de Armeense genocide een grote rol. Die genocide werd in 2016, na een stemming in het Duitse parlement, erkent als zodanig, wat de woede opriep van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De Turkse president vond dat de Duitsers zich niet over die  'zogenaamde volkenmoord' mochten uitspreken.
In 2010 zat Akhanlı al eens vast in zijn geboorteland. Op het vliegveld van Istanboel werd hij tegengehouden. Akhanlı zou zijn zieke vader bezoeken.

Misbruik

Het arrestatiebevel van dit weekend zou afkomstig zijn van de regering-Erdogan en via een spoednotie van Interpol bij de Spaanse politie terecht zijn gekomen. Angela Merkel hekelt die werkwijze en zei gisteren: "We moeten internationale organisaties als Interpol niet misbruiken voor zulke doeleinden."
Voorzitter van de linkse Die Linke partij, Katja Kipping, vraagt zich op Twitter af hoe ver we Erdogan willen laten komen in Europa. Martin Schulz, die tijdens de aanstaande verkiezingen namens de SPD zal strijden voor het bondskanselierschap, reageerde tegenover  Bild : "Het gedrag van president Erdogan heeft ondertussen paranoïde trekken. Er moet met de grootst mogelijke felheid worden geëist dat Akhanli niet wordt uitgeleverd aan Turkije, maar vrijkomt."

Affaire

De zaak van Akhanlı doet denken aan het schandaal rondom komiek Jan Böhmermann . Böhmermann las in zijn late-nightprogramma een smaadgedicht voor, waarin hij zich afvroeg of je Erdogan een pedofiel en een geitenneuker mocht noemen. Erdogan probeerde vervolging af te dwingen van de Duitse regering, omdat Böhmermann een buitenlandse staatshoofd beledigd zou hebben. Voor die aanklacht werd de komiek niet vervolgd. De Böhmermann-affaire zette de diplomatieke relatie tussen de Turken en de Duitsers onder grote spanning.
Schrijver Doğan   Akhanlı zit nog vast in Spanje. Hij mag Madrid niet verlaten totdat de rechter uitspraak heeft gedaan. Die uitspraak zal ergens in de komende veertig dagen plaatsvinden.