NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Fundamentele mensenrechten verslechterd in twee derde van de landen

31 jan 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Duterte
Een jaarlijks rapport over de werking van rechtsstaten wereldwijd heeft schokkende resultaten. Ruim twee derde van de onderzochte landen haalde een lagere score op het onderdeel mensenrechten dan vorig jaar. Nederland bleef gelijk en behield de 5e positie.
Jaarlijks presenteert non-profitorganisatie ‘ World Justice Project ’ een rapport waarin zij op basis van 110.000 huishoudens en 3000 experts de werking van de rechtsstaat beoordelen. Dit doen ze op basis van acht categorieën. De legitimiteit en transparantie van de overheid, de afwezigheid van corruptie, veiligheid en handhaving, burgerlijke en straf- rechtspraak en de fundamentele mensenrechten. Op basis van deze categorieën komt er een score tussen de 0.00 en 1.00.

Afname van mensenrechten

In het rapport van 2018 kaart WJP een probleem aan, namelijk de structurele afname in de behartiging van de fundamentele mensenrechten. Hieronder vallen vrijheid van meningsuiting, religie en vereniging, maar ook afwezigheid van discriminatie en recht op eerlijke rechtspraak, privacy en eerlijke arbeidsvoorwaarden.
Een aanzienlijk deel van de beoordeelde landen, 71 van 113, hebben lagere score gekregen dan vorig jaar. Ook is het volgens WJP schrikbarend dat meer landen een lagere totaalscore hebben gekregen dan landen die in hun beoordeling zijn gestegen.

Filipijnen en Sri-Lanka

Landen die een opvallende ontwikkeling hebben doorgemaakt zijn de Filipijnen, de grootste daler. Sinds de komst van president Duterte zit het land in een negatieve trend. Voor het tweede jaar op rij daal de Aziatische archipel en staat dit jaar op plek 88. De grootste stijger is Sri-Lanka en is negen plekken gestegen naar de 58 e positie.
Polen is drie plekken gezakt en staat op 25 e plek, de grootste daler van alle EU-lidstaten. Dit is het gevolg van de recente grondwetswijzigingen, die ook binnen de EU op kritiek kon rekenen.

Nederland vijfde

Nederland staat net als vorig jaar op de vijfde plek, vlak achter de Scandinavische landen Zweden, Finland, Noorwegen en Denemarken. Ook de onderste regionen van de lijst zijn ongewijzigd sinds vorig jaar. De laatste drie landen in de lijst zijn niet geheel verrassend; Afghanistan, Cambodja en Venezuela.
Venezuela is de hekkensluiter door de crisis die daar woedt en het autoritaire regime van president Maduro.

Meer over:

, ,