Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Frisdrank? Dat haal je niet meer in de aula

10 sep 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Coca-Cola
Gemiddeld krijgt een Nederlander 28 suikerklontjes per dag binnen. Dik 10.000 per jaar. Dat klinkt veel, en in vergelijking met andere landen is het ook veel. De Nederlander staat wereldwijd op plaats drie: alleen in Duitsland en de Verenigde Staten ligt de consumptie hoger. De brancheorganisatie en scholen willen jongeren beschermen tegen teveel suikers. In 2016 had 15,6 procent van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar overgewicht en 2,8 procent had obesitas.

Uit de automaat

Toch is het niet zo dat het alleen de suiker is die ons  dik maakt . Een tekort aan bewegen in combinatie met teveel suiker wel: dat leidt tot overgewicht, en overgewicht is een grote oorzaak van verschillende ernstige ziektes. Voor de frisdrankproducenten en middelbare scholen reden om vanaf 2018 geen suikerhoudende frisdrank meer te verkopen op school. Dat betekent niet dat er straks helemaal geen frisdrank meer te vinden is in de automaat in de kantine, de light-varianten worden nog gewoon verkocht. Bang voor omzetverlies is de branche niet, daarvoor is de keuze te groot. Het doel is vooral jongeren te helpen een gezondere keuze te maken. Sommige scholen zijn al langer bezig frisdrank uit de kantine te verbannen. Vijf jaar geleden werd bijvoorbeeld op het Marecollege in Leiden de verkoop al aan banden gelegd.

Schijf van vijf

Dat suikerhoudende frisdrank niet in de Schijf van vijf van het Voedingscentrum zit mag duidelijk zijn, maar ook de light-varianten staan niet op de kaart. Dat komt omdat er nog steeds calorieën in light-dranken kunnen zitten én omdat elke vorm van frisdrank je tandglazuur aantast door de zuren die in de drank zitten. Het advies? Drink liever water, melk, koffie of thee. Zonder suiker uiteraard. Eerder dit jaar deed het centrum onderzoek naar de pakjes drinken die kinderen op de basisschool vaak meedrinken. Hierin blijken drie tot vijf suikerklontjes per pakje te zitten. Ook hier geldt het advies , drink liever water of thee en laat kinderen niet aan zoete smaken wennen.
De spookverhalen over de zoetstoffen die in light-dranken zitten, zijn overigens onzin . Uit alle onderzoeken die worden gedaan blijken de stoffen elke keer weer veilig.
Hoeveel suiker zit er in elk product? De Volkskrant maakte een infographic waar je in kan zien hoe zoet, zout en vet supermarktproducten zijn.
Comedian en acteur Ricky Gervais heeft een heel eigen kijk op obesitas, zoals ook te zien was in onze uitzending van afgelopen dinsdag.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA