Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

De Franse presidentsverkiezingen zijn nog nooit zo spannend geweest

  •  
11-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Stefan de Vries
De campagne voor de Franse presidentsverkiezingen is nog nooit zo spannend geweest. De peilingen laten vier potentiële winnaars zien die allemaal rond de 20% staan. Er hangt een grote onzekerheid in de lucht voor het voortbestaan van de EU.
Twee van de vier kandidaten, Le Pen en Mélenchon, zijn voor een Frexit . De populaire Macron is voor een stevig Europa. De Fransen mogen stemmen op 23 april en daarna op een van de twee winnaars op 7 mei.
"Tweederde van de Franse kiezers weten op wie ze willen gaan stemmen, maar de rest nog niet. Dat is nog een grote onzekerheid en er zijn nog tien dagen te gaan," laat Frankrijk-correspondent Stefan de Vries weten. Wie zijn de belangrijkste kandidaten? "Jean-Luc Mélenchon is een bekende naam in Frankrijk, maar daarbuiten kent eigenlijk niemand hem."
"Hij heeft een grote bek, met name tegen journalisten, maar tegelijkertijd is hij een heel goed redenaar, hij is grappig en hij staat bekend om zijn mooie formuleringen en daar houden de Fransen van. Hij is extreem links, best nationalistisch, populistisch zou je ook kunnen zeggen". En daarnaast speelt hij ook met moderne technieken, zoals hologrammen. "De Hans Klok van Frankrijk," aldus Jeroen. Stefan heeft zelf wel eens een akkefietje met Mélenchon gehad. "Hij noemde mij een boerenlul en slapjanus".
François Fillon heeft een redelijk trouwe achterban, laat De Vries weten. "Hij wordt gesteund door de aards-conservatieve katholieken, ook door de anti-homobeweging, hij is bijvoorbeeld tegen het homohuwelijk, dat een paar jaar geleden werd ingevoerd. Het is waarschijnlijk de grootste beweging tegen het homohuwelijk ter wereld". 
De laatste en in Europa meest gevreesde kandidaat is Marine Le Pen van de extreemrechtse partij Front National. "Ze is betrokken bij allerlei schandalen, ze heeft voor 7,5 miljoen euro het Europees Parlement opgelicht en ze is in staat van beschuldiging gesteld samen met haar medewerkers, maar al deze juridische problemen glijden van haar af als water op een eend. En al haar kiezers vinden het alleen maar mooi", zegt De Vries. 
"Het is dezelfde keuze die we hadden bij de Amerikaanse verkiezingen, of bij het Brexit-referendum, of zelfs in Nederland: willen we een open of gesloten maatschappij? Op 7 mei moet de Franse bevolking in het stemhokje deze keuze maken; tussen open of gesloten". 
Meer Pauw? Kijk dan ook hier.
Klik hier om meer te lezen over de Franse presidentsverkiezingen