Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Fotograferen bederft het eetplezier? Welnee, zeggen onderzoekers

8 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lunch
Eerst de lunch op Instagram, dan pas opeten. Bovenop de berg in Thailand eerst een panorama maken, en dan pas het uitzicht in je opnemen. De Mona Lisa op de foto naar het thuisfront sturen via WhatsApp, en  hup, door naar het volgende foto-object. Door de smartphone zijn we uitgegroeid tot een leger amateurfotografen, maar je vraagt je toch af: genieten we nog wel een beetje? Zeer zeker, als we Amerikaans onderzoek moeten geloven.
Volgens een groep Amerikaanse wetenschappers doet al dat gefotografeer an sich geen afbreuk aan de waardering van een rondrit, een museumbezoek of een lunch. Ze stuurden tweeduizend proefpersonen de hort op. Een rondrit, wandelen door het museum, lunchen in de markthal, etc. De ene helft moest tussendoor fotograferen, de andere niet. Door middel van vragenlijsten lieten de proefpersonen weten in welke mate ze van hun uitstapje hadden genoten en hoe intens ze de activiteit hadden ervaren.
De uitkomst verraste de onderzoekers, bericht het Vlaamse wetenschapstijdschrift Eos . Hoofdonderzoeker Kristin Diehl verklaart: “Fotograferen maakt de aangename momenten nog mooier. Terwijl we hadden verwacht dat fotograferen meer kwaad dan goed zou doen.” Sterker nog: zij die fotografeerden gingen dieper in op de activiteit omdat ze aandachtig met hun omgeving bezig waren.
Via een speciale bril registreerden Diehl en mede-onderzoekers hoe de proefpersonen een museum waarnamen. De bezoekers mét fototoestel bekeken de tentoongestelde objecten langer en in verhouding vaker dan andere voorwerpen in de ruimte.
Echter, Diehl plaatst één kanttekening bij haar onderzoeksconclusie: “Het zuivere fotograferen leidt mensen niet al te veel af, maar zodra je een beeld gaat bewerken met een filter of het op WhatsApp of Instagram gooit, wordt je plezier verstoord.”
Dus? Als de lunch op tafel komt; één kiekje, en dan de telefoon weer in de tas.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA