NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Forum voor Democratie bij de middelgrote partijen; coalitie verliest zetels

1 feb 2018
  •  
leestijd 2 minuten
thierry-baudet
Het politieke jaar 2018 is nu even bezig, tijd om de zaken op een rijtje te zetten. Woensdag presenteerde Kantar TNS (voorheen TNS NIPO) een groot kiezersonderzoek. Twee zaken vielen op, het virtuele verlies van het kabinet en de groei van Thierry Baudets Forum voor Democratie (FvD).  

FvD bij de middelgrote partijen

Thierry Baudet heeft met FvD nu twee zetels in de Kamer, volgens de peiling van Kantar staat hij nu virtueel op 12 zetels. Hij haalt de kiezers vooral weg bij de PVV. Ook mensen die niet hebben gestemd in maart overwegen nu om op de partij van Baudet te stemmen. Met FvD erbij zijn er zes partijen die tussen de 10 en 20 zetels zouden krijgen, een forse middenmoot dus.
De beoordeling van Baudet laat nog wat te wensen over, met een gemiddeld cijfer van 4,5. Enkel zijn eigen kiezers en PVV-stemmers beoordeelde de FvD-voorman met een voldoende.
Grafiek Kantar

Rutte III; geen vertrouwen maar niet vallen

De coalitiepartijen verliezen samen 11 zetels. Aan de ChristenUnie (CU) ligt het niet, zij hebben er iets bij gekregen. D66 en de VVD verloren licht en het CDA verloor aanzienlijk. Ook het vertrouwen in het kabinet neemt af, dit was ook al te zien in de vorige peilingen van oktober 2017.
Toch is de verwachting dat Rutte III de hele rit zal uitzitten breder gedragen. Vooral de stemmers van de coalitiepartijen denken dat het kabinet de volle vier jaar zal blijven zitten.

Rapportcijfers

De beoordelingen van de bewindspersonen uit Rutte III is middelmatig. Carola Schouten wordt met een 6,5, Sander Dekker is de hekkensluiter met een 5,0 en Mark Rutte bevindt zich in de middenmoot met een 5,9.
Bij de fractievoorzitters voert Klaas Dijkhoff de lijst aan met een 6,6. De SP heeft ondanks een kleine groei niet echt profijt van een ‘Marijnissen-effect’. De nieuwste fractievoorzitter heeft een gemiddeld rapportcijfer van 5,9, een stuk lager dan de SP-stemmers haar geven, een 7,0.

Meer over:

, , , , ,