Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Fire and Fury: Steve Bannon opent beerput in het Witte Huis

4 jan 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Trump vs Bannon
Donald Trump is bang voor de inhoud van een nieuw boek over het Witte Huis, waarvoor zijn voormalig strategisch adviseur Steve Bannon één van de belangrijkste bronnen is geweest. Het boek genaamd 'Fire and Fury: Inside the Trump White House' komt van de hand van journalist Michael Wolff, die ruim 200 mensen rond de Amerikaanse president heeft geïnterviewd en meer dan 12 bezoeken aan het Witte Huis heeft gebracht. 
Tot de meest schadelijke passages voor Trump behoort onder andere deze, over de banden van de Trump-campagne met Rusland:
Quote bannon 1
Quote bannon 2
Kortom: volgens Bannon hebben drie vooraanstaande leden van de Trump-campagne een ontmoeting gehad in de Trump Tower met leden van een buitenlandse regering, zonder aanwezigheid van een advocaat. Volgens de voormalig adviseur een reden om de FBI te waarschuwen. Hij noemt het verraad.  
En ook deze passage over potentiële financiële misdaden:
quote bannon 3
Volgens Bannon is het zo klaar als een klontje dat de Trump-campagne besmeurd is door financiële misdaden, zoals witwaspraktijken. Robert Mueller is de man die belast is met het onderzoek naar de Trump-campagne. Lees HIER verder voor een kleine opfrisbeurt.
Verschillende Amerikaanse media beschrijven de openbaringen uit het boek zeer schadelijk voor de regering-Trump. MSNBC zegt dat de gebeurtenissen alleen maar kunnen worden beschreven als een 'total meltdown' van het Witte Huis.
Uiteraard heeft Trump al gecounterd door in een persverklaring de boodschapper aan te vallen ( een bekende reflex ). Hij zet Bannon neer als een onbetrouwbare man, die nadat hij door Trump werd ontslagen behalve 'zijn baan ook zijn verstand verloor'. 'Steve Bannon heeft niets te maken met mij of mijn presidentschap. Hij was een staflid dat voor mij werkte nadat ik al de nominatie voor Republikeins presidentskandidaat had gewonnen.'
Het laatste nieuws is dat de advocaat van Trump inmiddels een brief heeft geschreven aan Bannon waarin hij hem opdraagt zijn mond te houden over Trump en zijn familie. Volgens Trump's advocaat zou Bannon zijn geheimhoudingsplicht hebben geschonden.

Drama in Trumpland

Het is de zoveelste rel tijdens het presidentschap van Trump. Nadelig is ditmaal dat de persoon waarmee hij nu mot heeft naast zijn voormalig adviseur ook voormalig-hoofdredacteur is van Breitbart News Network. Een nieuwsorganisatie die zeer populair is onder de kiezers van de Amerikaanse president. Het belooft dus zeer onrustig te blijven in Trumpland. Wanneer Trump Bannon verder tegen hem in het harnas jaagt, zal Breitbart wel eens een zeer nadelige koers kunnen gaan varen en dan is Trump nog veel verder van huis. Dat denkt ook NOS-correspondent Arjen van der Horst:  "Bannon is niet het type dat zich inhoudt. Hij zal wel met een reactie komen, maar hij schiet niet zoals Trump iets uit de losse heup." Het is nu de vraag wat er de komende tijd gaat gebeuren.

Klik hier voor onze nieuwspagina

Meer over:

, , , , ,