Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Filmmaker Oliver Stone die Poetin interviewt, dat ziet er zo uit

1 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
poetin
Twee jaar lang reisde de Amerikaanse filmmaker Oliver Stone af naar Rusland om president Vladimir Poetin te interviewen. Vanaf 12 juni zijn deze sessies te zien in de vierdelige serie The Putin Interviews. Dat belooft wat.  
Stone spreekt met Poetin over diens eigen rol op het wereldtoneel maar ook over die van de Amerikaanse presidenten Bill Clinton, George Bush, Barack Obama en Donald Trump. Poetin maakte ieder van hen mee in zijn eigen ambtsperioden als premier en president van Rusland. Ook de oorlogen in Syrië en Oekraïne passeren de revue.
De zogeheten Maidan-protesten in Oekraïne, tussen 2013 en 2014, waren in 2016 al aanleiding voor filmmaker Stone om Poetin te interviewen. Stone werkte toen mee aan Ukraine on Fire , een documentaire van Oekraïense makelij over de protesten in het Oost-Europese land. Uit gesprekken met Poetin en de afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovytsj liet Stone het beeld verrijzen dat de machtswisseling in Oekraïne ingestoken is door de Amerikanen. 
In een Facebookpost suggereerde Stone later dat ‘de vingerafdrukken van de CIA op Kiev kleven’. Hij richtte zich daarin ook tot westerse media. De juiste synopsis voor de Oekraïense burgeroorlog moest, zo had hij ontdekt, niet zijn: ‘Rusland in de Krim’ maar ‘de VS in Oekraïne’. 
De gesprekken met Poetin beloven omstreden opvattingen en inzichten. Niet eerder interviewde een westerse filmmaker de president van Rusland zo intensief voor de camera. Stone zegt: “ It looks like they need an external enemy to keep in leash and establish discipline in their own so called Western European bloc. And despite all the concerns, Iran does not live up to it .”
Onderstaand fragment is afkomstig uit Ukraine on Fire , waarin Poetin zijn zorgen over de machtsuitbreiding van de NAVO in Oekraïne uit en verklaart waarom hij wapens op het land heeft gericht.
Meer politiek vind je hier!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA