NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Facebook zet experiment met kunstmatige intelligentie stop

2 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Facebook artificial intelligence
Programmeurs van Facebook ontdekten dat robots die bedoeld waren om in het Engels met elkaar te communiceren een snellere manier hebben gevonden om met elkaar te praten in hun eigen taal. De chatbots Alice en Bob pasten het Engels aan, zodat ze makkelijker met elkaar konden communiceren, maar in zinnen die hun observators niet konden begrijpen. Dat meldt de Fast Co. Design.
Een deel van de conversatie tussen de chatbots heeft Facebook gedeeld met de website Fast Co. Design . Het leest als een onsamenhangend geheel. Alsof de bots stuk waren. Het lijkt alsof Bob en Alice, zoals de bots genoemd waren, aan het prutsen waren: Bob zei: "i can i i everything else". Alice antwoordde:  "balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to". Bob zei toen: "You I everything else."
Omdat er geen code was die zei dat de bots in het Engels moeten communiceren, bedacht het programma manieren om sneller met elkaar te kunnen praten door het omzeilen van linguïstische hordes. Omdat het programma bedoeld is om met mensen te communiceren, heeft Facebook geopteerd de robots alleen in het Engels te laten communiceren. Volgens onderzoekswetenschapper Dhruy Batra, die de bots zelf aan het werk heeft gezien, zullen de chatbots steeds verder weggaan van begrijpelijke taal en codetaal voor zichzelf gaan gebruiken. Kevin Warwick, professor in de robotica, zegt hierover: "Dit is een ongelofelijk belangrijke mijlpaal, maar iedereen die denkt dat dit niet gevaarlijk is, steekt zijn kop in het zand."
"We weten niet wat deze bots tegen elkaar zeggen. Zodra je te maken hebt met robots die in staat zijn tot fysieke handelingen, in het bijzonder militaire robots, dan heb je echt stront aan de knikker. Als de één zegt, 'Waarom zouden we niet dit doen?' en de ander zegt 'Ja' en het is een militaire robot, dan heb je een ernstige situatie', aldus Warwick tegenover The Sun .

Meer over:

, , , ,