Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Europese verkiezingen: waarom volwassenen hun stem weggeven aan kinderen

20 mei 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Groothouders geven kleinkunderen hun stem
Lilly Platt (11) is nog te jong om te stemmen bij de komende verkiezingen voor het Europees Parlement. De 11-jarige komt pas in 2026 in aanmerking als ze 18 wordt. Toch heeft haar grootvader, de 79-jarige Jim Platt, een manier gevonden om haar stem te laten horen.
Wanneer hij naar de stembus gaat, stemt Platt op de kandidaten die Lilly heeft gekozen. De twee, die afkomstig zijn uit het Verenigd Koninkrijk, maar in Nederland wonen, dringen er bij de kiezers in alle 28 EU-lidstaten op aan hetzelfde te doen, wanneer zij mogen gaan stemmen op 23 mei.
Het zijn Lilly en andere jonge mensen die de grootste gevolgen van klimaatverandering zullen ondervinden, zei Platt tegenover de BBC. "De campagne tegen het niet optreden van overheden tegen klimaatverandering, is bijna volledig in handen van de jongere generatie. Als de jongeren die gewapend met borden in klimaatmarsen de straat op gaan niet gehoord worden, zijn er ook nog andere manieren om dit te doen; door te stemmen."

#givethekidsyourvote en #ICanVote

Wat begon als een symbolisch gebaar om 'politici te laten luisteren' is snel veranderd in een wereldwijde beweging op sociale media, schrijft de BBC. Twee hashtags die voortkwamen uit hun campagne, #givethekidsyourvote en #ICanVote, krijgen meer bijval op Twitter en inspireert ouders en grootouders over heel Europa om hun voorbeeld te volgen.
Jim Platt geeft zijn stem in ieder geval aan zijn 11-jarige kleindochter - en hij roept anderen op om hetzelfde te doen. Voor hun jonge geliefden, die zullen blijven worstelen met de gevolgen van klimaatverandering.
#ICanVote at the #EUelections2019
Thanks to the #ClimateStrike #FridaysForFuture my grandpa will vote for me ❤
We want #ClimateAction Talk to your (grand) parents & ask for their vote too. Let's make politicians listen. #ClimateCoup @Europarl_EN  #????‍????✏???????????????? @GretaThunberg pic.twitter.com/iHbqzaXs5n
The top 5 most important issues for the #EUelections2019 :

1. Climate and ecological breakdown

2. Climate and ecological breakdown

3. Climate and ecological breakdown

4. Climate and ecological breakdown

5. Climate and ecological breakdown

6. Climate and ecological breakdown

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA