Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Europees Hof oordeelt: Belgisch boerkaverbod is rechtmatig

  •  
11-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Boerka's
Het boerkaverbod in België kan van kracht blijven, want het is niet in strijd met de mensenrechten. Twee moslima's hadden een zaak aangespannen nadat ze een boete kregen toen ze in hun boerka's door het Brusselse centrum liepen.
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde echter dat het verbod niet in strijd is met de mensenrechten, dus het verbod kan van kracht blijven. De rechtbank stelde de moslima's eerst in het ongelijk en het hof in Staatsburg bevestigt nu dat het verbod geen schending van de mensenrechten betekent.
In 2014 oordeelde het hof al over het boerkaverbod in Frankrijk dat totale gezichtsbedekking haaks staat op een open democratische samenleving en menselijke interactie in de weg staat.
In Nederland wordt er al sinds 2005 over een boerkaverbod gesproken. In 2016 wilde de Tweede Kamer instemmen met een verbod op b oerka’s, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. Dan zou op straat gezichtsbedekkende kledij wel worden toegestaan. In februari van dit jaar maakte de VVD bekend het algehele boerkaverbod door te willen zetten. Een verbod op het dragen van boerka’s moet volgens de partij van premier Rutte overal gaan gelden. Dus niet alleen in overheidsgebouwen, in de zorg, op scholen en in het openbaar vervoer. 
D66 zag niets in het verbod omdat een dergelijke wet werd afgeraden door de Raad van State. Naar schatting zouden er in Nederland een totaal van 100 vrouwen rondlopen met een boerka. 
Boerkaverbod in andere landen
Meer nieuws & achtergronden bij Pauw.

Meer over dit onderwerp